IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп се съмнява, че делото му ще стигне до Върховния съд

74-годишният президент обаче продължава да отказва да признае победата на изборите на 78-годишния Байдън

08:10 | 30.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Erin Schaff/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Schaff/The New York Times/Bloomberg

Доналд Тръмп все още се надява на пробив в съда. В първото си телевизионно интервю след изборите в САЩ обаче действащият президент се оплака, че е много трудно да пробие ствърденията си пред Върховния съд. Поради това той се съмнявал, че делото му срещу резултитеот изборите ще стигне до Върховния съд във Вашингтон.

„Много е трудно да се заведе дело пред Върховния съд“, каза Тръмп в неделя в телефонно интервю за новинарския канал Fox News. „Вероятно няма да мога да получа съдебен процес“.

Демократът Джо Байдън беше обявен за победител от американските медии след изборите. Според текущото преброяване той успява да осигури гласовете на 306 електора, значително повече от 270-те гласа, необходими за победа. Но Тръмп твърди от седмици, че изборите са фалшифицирани и предприема действия срещу изборните резултати със своя адвокатски екип. 

В интервюто с приятелски настроената журналистка на Fox Мария Бартиромо Тръмп повтори недоказаните си твърдения за предполагаемата измама в изборите. Гласуването на 3 ноември било „пълна измама“. В почти едночасовия разговор той поднови твърденията си, че много мъртви хора са гласували и че увеличаването на пощенските гласове е довело до „масивна измама“.

До момента Тръмп не предостави надеждни доказателства за предполагаемата изборна измама, за която говори от седмици. Американските съдилища вече прекратиха множество съдебни дела, насочени към оспорване на изборните резултати. 

Надежди за Върховния съд

Ако Тръмп все пак успее да достигне до Върховния съд, той се надява на домакински мач там. Шест от деветте съдии се считат за консервативни, трима от които са номинирани от него.

„Нуждаем се от Върховен съд, който да взима наистина големи решения“, каза той. Неуспешните дела на Тръмп в по-долните съдилища обаче правят така, че надеждите за Върховния съд изглеждат нереалистични. Освен това дори благоприятна преценка в един щат не би била достатъчна, за да му помогне да спечели.

Едва в петък федерален съдия, който някога беше номиниран от Тръмп, отхвърли важен иск в щата Пенсилвания като неоснователен. Американските власти и щатските изборни служители оцениха гласуването там като безопасно и успешно - не са били известни случаи на големи измами. 

74-годишният Тръмп обаче продължава да отказва да признае победата на изборите на 78-годишния Байдън. На въпроса на водещата на Fox News Бартиромо дали все още има начин за победа за него въпреки пораженията в съда, Тръмп каза: „Надявам се“. Щял да получи „хиляди, десетки хиляди“ гласове повече в решителните щати отколкото Байдън, твърди той. Социалните мрежи и особено медиите - които той отново нарече „врагове на народа“ – са потиснали истината, каза Тръмп. 

Байдън може да положи клетва на 20 януари 

Байдън беше обявен за победител от американските медии след изборите. На 14 декември изборната колегия ще избере следващия президент и неговия заместник. Резултатът от гласуването ще бъде обявен официално до 6 януари. С оглед на известните резултати от изборите и двете стъпки се считат за формалности. След това Байдън може да даде тържествена клетва на 20 януари. 

Тръмп рядко се появява публично след изборите. Той избягваше да отговаря на въпроси на журналисти до четвъртък. На въпрос на репортер тогава той каза, че сам ще напусне Белия дом, ако Байдън бъде избран от избирателната колегия. Тръмп не пожела да коментира спекулациите, че планира да се кандидатира отново за президент през 2024 година.

След изборите правителството на Тръмп първоначално отказа да инициира законово изисканото прехвърляне на длъжност („преход“) на Байдън. В понеделник обаче съответната агенция отстъпи и проправи пътя на демократа и неговия екип да имат достъп до министерства, агенции и поверителна правителствена информация, както и до заплати за милиони долари и други разходи, преди встъпването в длъжност. Този понеделник Байдън трябва да получи строго поверителния брифинг от тайните служби за първи път, който обикновено се предоставя само на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 3 години
Инвестора. Какво искате да кажете с това "Байдън може да положи клетка на 20 януари " Байдън в клетка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
тих шум на окончателно дегазирана оранжада ... момчето отива на незаслужена почивка по слънчевите дестинации ...решенията от апелативните съдилища са взимани и от съдии републиканци . съдебната им система на хамериканците кво общо има с политическите решения за назначение ... ?!импе , започвай подготовка за тръмп'24 - "great again" ... сегашната авантюра завървашва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още