IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушават ли се правата ни при изискването за PCR тест?

За всички, които се връщат на работа, лекарите трябва да издават направления, съветва адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова

11:01 | 02.12.20 г. 6
Нарушават ли се правата ни при изискването за PCR тест?

„Всяка заповед може да бъде оспорена в съда, но въпросът е дали хората, които не могат да спортуват в дните на локдаун се чувстват дискриминирани. Дали е нужно да се оспорва една заповед в тази ситуация е по-големият въпрос. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR адвокатът специалист по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя разкри, че в практиката не са изключение казусите, при които отделни хора са принудени да си правят по два PCR теста.

"Идва въпросът кой да заплаща PCR тестoвете, нужен ли е повторен тест, както и въпросът за грешните резултати и карантината", посочи тя.

Според адвоката по медицинско право ако работодател е вменил със заповед тестване, това не може да стане против волята на служителите. „За всички, които се връщат на работа, лекарите трябва да издават направления за това, а не работникът да плаща от джоба си“, обясни д-р Петрова.

По думите ѝ всяка държава може да има изискване за тестове за пътуването с граничен контрол, за да ограничи заразата.

„Изискването за тестове в определени страни на летища и граници не нарушава нашите права, но трябва да има механизъм, който максимално опростено и лесно, щадящо, да дава възможност да се тестваме, за да можем да се възползваме от другите си права – да пътуваме или да се върнем на работа“, коментира адвокатът по медицинско право.

Според нея не може да приравним PCR тестовете към антигенните, защото те установяват различни неща.

Специалистът по медицинско право потвърди наблюдението си, че ако един човек си направи тест, който е положителен, Регионалната здравна инспекция може изобщо да не разбере за това.

„Министерството на здравеопазването възприe много условно препоръката на Световната здравна организация да смята за болни само тези, които са с положителен PCR тест. Трябва да се разшири дефиницията и да се "развържат" ръцете на личните лекари", препоръча д-р Петрова.

Тя напомни, че все още има бутикови болници, които отказват да приемат пациенти с Covid - 19.

Оценката на адвоката, специалист по медицинско право, е, че някои лечебни заведения, като общинските болници, например, „не са подготвени с персонал, тъй като дълги години бяха неглижирани“.
„Ежедневно ми се обаждат хора, които питат какво да правят понеже техен близък чака пред болница и не знаят как да действат", коментира ситуацията с пандемичната криза адвокатът.

Могат ли да се оспорват заповеди в съда? Има ли хаос в здравната система? Как се води Covid статистиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
е не може живота да е винаги песен, добре нали все пак трябва да има някакви изпитания ?! .... :)) Утре други ден ще одъртеем и няма да сме минали през нищо, някои поколения са минали през войни, а ние не, е не може за едни да има а за други да няма, тва е нашата война сега .... И тия плащат е Байдъна загубил сина си преди 5г. ше плати още и тия като него също ще плащат, нема нещо дет да не се плаща на тоя свят, така е устроена вселената ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
И аз, както и много други все чакаме Видовден, а той не идва не идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Защитниците на правата и свободите да се обърнат към някое НПО, както останалите пeдaли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ааа не ве швепс, че и си плати ош 100тарка за неква тъпотия дет не е верна и козата според тва е позитивна .... Но ше дое Видьов ден и некой ше си плати с лихвата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
WizzAir
преди 3 години
ДА НАРУШАВАТ !! и свободата на хората според Хартата на правата на човека, който те лично са гласували мaйкaa им ше ибaa глобалистка .....https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Declaration_of_Human_RightsArticles 35 established other individual rights, such as the right to life and the prohibition of slavery and torture.Articles 611 refer to the fundamental legality of human rights with specific remedies cited for their defence when violated.Articles 1217 established the rights of the individual towards the community, including freedom of movement.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
да, естествено.не може pcr да казва дали си болен или не. още по-малко да се използва като входна такса за ползване на държавни услуги.но почакайте да видите ваксините там ще е още по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още