IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BCause: Социалните цели са постижими при съдействие от публичния и частния сектор

Дарителите не могат да финансират трайно една социална услуга - могат да се намесят, когато ситуацията стане критична, посочи Елица Баракова от фондацията

17:42 | 02.12.20 г. 1
BCause: Социалните цели са постижими при съдействие от публичния и частния сектор

„В България има над 30 дневни центрове, които обслужват деца и хора с увреждания. За да не остане майката без работа са необходими добри социални услуги“, коментира тя.

Баракова посочи, че много частни организации могат да съдействат и да привличат дарения.

„Нашите нереформирани системи - здравна и социална, разбира се, пострадаха от пандемията“, напомни тя. Изпълнителният директор на Фондация BCause разкри, че от март насам чрез дарителски кампании са събрани повече от 24 милиона лева, което е съпоставимо с държавната помощ.

„В Плана за възстановяване на страната социалните цели минават през всички четири стълба от Плана за възстановяване след Covid, но са разположени най-вече в „Свързана България“, каза Баракова. Тя потвърди, че по време на общественото обсъжданe по плана са дадени повече от 40 становищата, които предстои да бъдат обобщени от правителството.

„Ние предлагаме повече сътрудничество на институциите на местно ниво с частни субекти и с организации с нестопанска цел и дневни центрове за подкрепа. За това няма законови пречки - има нужда от воля, добър бюджет и работа със заинтересованите страни. Много е важно дейностите да се извършат в синхрон“, коментира изпълнителният директор на Фондация BCause.

По думите на Баракова никога досега не е имало токова силен шум за дарителството в България, като по време на „Щедрия вторник“ са били дарени повече от 30 хил. лева.

„Дарителите обаче не могат да финансират трайно една социална услуга - те могат да се намесят, когато една организация тепърва започва или когато ситуацията е критична“, отбеляза тя.

Относно новия импулс към социалното предприемачество Баракова заяви, че са необходими повече програми за информираност, за да могат „децата от малки да възприемат тази идея“.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Те и сега си взаимодействат:Публичния сектор облага с данъци частния.С тях се финансира самият той и услугите му(част от тях обслужват и частния).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още