IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Любо Георгиев: София изглежда като град на различни скорости

Ако допуснем презастрояване навсякъде, ще получим еднаква, банална, полупразна и зле обслужена среда навсякъде, казва директорът на "Софияплан"

09:00 | 28.12.20 г. 8
<p>
	<em>Арх. Любо Георгиев.&nbsp;Снимка: Софияплан</em></p>

Арх. Любо Георгиев. Снимка: Софияплан

Любо Георгиев учи архитектура в IUAV (Венеция, Италия) и завършва магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Делфт, Холандия). Има богат опит като проектант и ръководител на мултидисциплинарни екипи. Работи като директор на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK (Пловдив, 2014-2016), водещ проектант в Turenscape (Пекин, Китай 2012 – 2014), проектант в MVRDV (Ротердам, Холандия, 2009) и в Claus en Kaan Architecten (Амстердам, Холандия, 2007 – 2009).

Важна част от неговата дейност включва проекти с обществена насоченост: участва в инициативи като “Failed Architecture”, рубриката “Архитектурна критика”, филмите “Усещане за град” и “Познавате ли архитекта?”, групата “Лаборатория за градско развитие”. Съавтор е на изложби, работилници, лекции и публикации. Любо Георгиев е директор на Софияплан - общинското предприятие, което отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община, от края на юли 2017 г. Успоредно с това е и ръководител на екипа, работещ по създаването на "Визия за София".

- Как изглежда София към края на 2020 г.? Какво беше постигнато през тази година в градоустройствен план и кои са най-неотложните задачи за следващата година?

- София 2020 изглежда като град на различни скорости. Има места, в които градската среда, доходите, обслужването и т.н. са на добро ниво и се радват на голям интерес на имотния пазар. Други също имат добри качества, но не успяват да се класират сред „перспективните“ квартали. Има и места, в които както качеството на средата, така и на обслужването и жизнения стандарт са на ниско ниво. Само по себе си това не е странно за голям град. Винаги има по-бедни и ощетени части, както и по-богати и благоустроени такива. Но това не бива да ни успокоява. Стремежът за създаване на качествена среда е по дефиниция постоянен, винаги може по-добре и винаги трябва да се стремим към по-добро.

Тази, както и всяка година, продължава прилагането на Общия устройствен план на Столична община. Това се случва в огромната си част чрез частните инвестиции, тоест строителството на сгради. Общината също реализира обекти, предвидени в плана, но за съжаление твърде бавно. Причините за това са много, като недостигът на пари е един, но не единствен проблем. Това, по което работим, е паспортизацията на всички квартали и населени места в общината. Паспортът на един квартал ще ни покаже какви са неговите най-силни и най-слаби страни. И така общината ще знае в какво и на кои места да инвестира приоритетно. Паспортизацията е част от определянето на промените, които трябва да направим в Общия устройствен план.

- В края на юли Столичният общински съвет прие „Визия за София“. По какъв начин трябва да се развива столицата през следващите 30 години?

- София трябва да стане компактен, многообразен и адаптивен град, който управлява умело ресурсите си и включва гражданите при вземането на решения. Столицата е на различен етап от изпълнението на всеки един от тези приоритети. В момента тя е сравнително компактен (да не се бърка с презастроен) град, но има признаци на разливане, а това е негативно.

София е разнообразен, но все още не се осъзнава като многообразен град, тоест като средище на хора с различни интереси, култури, социални практики и др. А градът има потенциал за това. София е слабо адаптивен град в момента. Климатичните промени, социални, здравни, икономически или демографски кризи биха й се отразили доста негативно. Трябва да сме много по-гъвкави – като начин на организация, финансиране, взаимодействие, качества на средата.

София в момента не управлява добре ресурсите си. Можем да го видим, като анализираме проблема с отпадъците. Необходимо е изграждането на икономически и поведенчески модел, в който отпадъците не са боклуци, които се стремим да заровим или изгорим, а са ресурс за бизнеса. И последно, в София има и добри примери за взаимодействие между граждани и местна власт, но въвличането на софиянци в управлението и решенията за града трябва да стане по-интензивно. Тоест има немалко работа пред София.

- „Визия за София“ ще е основа и за актуализирането на Общия устройствен план на София. Кои ще са  основните промени, които ще предложите?

- Една от промените ще засяга възможностите за застрояване. В момента в общината може да се строи твърде много, на твърде много места. Както виждаме, няма достатъчно инфраструктура, за да обслужи новите квартали, изградени на зелено. Тоест ще предложим намаляването на параметрите на застрояване, както и обхвата на градоустройствените зони.

Друга промяна ще засяга начина, по който се реализира планът. В момента той предвижда изключително много инфраструктура (пътища, паркове, трамваи и др.), но не е направена сметка дали общината може да си позволи да изгради цялата тази инфраструктура. Тоест ще целим да привържем всяко предвиждане на плана с оценка на ресурсите, необходими за неговото осъществяване, а вероятно и поддръжка.

Друга важна цел на Плана на София ще е да защити публичния интерес, насочвайки частната инициатива по един много по-организиран и координиран начин, отколкото това се случва в момента. Тези, както и други предложения за промяна в Плана ще представим през 2021 г. под формата на задание за изменение, за което ще търсим обратна връзка.

- Кои квартали в София са примери за правилно развитие и кои изостават и имат нужда от намеса?

- Не бих могъл да дам нито един пример. Има добри примери за качествено направени сгради, но за цялостна среда, която не е затворена зад ограда, за съжаление няма добри примери. И това е съществен проблем, който изначално е породен от предписанията на Общия устройствен план. Общината в момента няма ресурс да насмогне на частната инициатива, която се случва на твърде много различни места в града. За да може общината да фокусира ресурса, с който разполага, и да създаде качествена среда, тя не бива да допуска строителство навсякъде, особено на места, на които няма инфраструктура – пътища, градски транспорт, канализация, зелени площи, детска градина, училища и др.

- В каква посока има най-голяма възможност за развитие на София? Как северните квартали могат да станат по-привлекателни за инвеститорите?

- Най-добрата възможност за развитие е вътре в града. В София има голямо количество изоставени терени – най-вече бивши заводи. В повечето случаи те разполагат с някаква техническа инфраструктура. Това е голям плюс и oбщината трябва да успее да насочи инвестициите към такива терени, вместо към строителство на зелено, извън града.

Ако някой предпочита крайградския живот, то отново инвестициите трябва да се насочат към обновяването на съществуващи сгради в селата или тяхното заместване с по-нови, но не и строителство в полето или гората. Ако допуснем застрояване навсякъде, то ще отрежем клона, на който седим, и ще получим еднаква, банална, полупразна, полуградска, зле обслужена среда навсякъде.

Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Много хора си живеят в малките градове и си работят дистанционно ако са учили в първите години от живота си. Ако са щракали с пръсти на кючеците разбира се че ще се бутат в София, но като дадеш 1000лв за наем за да живееш в нормален квартал (от южните и по възможност в непрезастроените, а в старите блокове с градинки и гледка към Витоша, защото в неговия град това му е било даденост) и още пари за детегледачка и какво ли не и нещата се изравняват, но е малко трудно да го разбере човек с "кючек-образование".Приятели се преместиха от къща в Орландовци в Ман. Ливади-Изток - презастрояване и скапана среда. Дай в сега в Гоце Делчев на границата със Стрелбище - стар блок, реални квадрати, близо до южния парк - кеф ама докато стигнеш до истината си трошиш главата няколко пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Принципите са хубаво нещо, но хлябът е с пари. Само човек, който не е живял никога в малък град, където няма работа, а всяка една е заплатена колкото минималната или 800лв. макс, може да говори така. И имай предвид, че храната е по-скъпа от големите градове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Данка селянданка, нашата учителка по *** език от Белчин баня, подставеното лице на Мутрата, изнемогва при голямата задача да се справя със столицата. Няма нито професионализъм в това отношение, нито визия, нито адекватна култура за съвременната инфраструктура. Нашата ромска кралица (защото беше избрана със 100% гласове на ромите!!!) така обръгна, че вече нищо не я смущава - една каменна физиономия на лицето, пропагандни приказки, когато се появи на работа ВЪОБЩЕ. Случи й се период, когато беше облагодетелствана от притока на пари. Но нейна запазена марка са скъпите обекти (16 000 лева на квадратен метър на тоалетната до Кристал, 10 000 лева за една пейка на улицата), ремонт върху ремонта на ремонта, запазване на най-мръсния въздух в ЕС - когато протестиращите блокираха Орлов мост и други кръстовища, въздухът се изчисти и поддържниците й трябва да видят при какъв въздух отглеждат децата си. ТОЛКОВА си може тази калинка. Ако не е толкова проста, можеше да се движи с метро или велосипед из столицата, както го правят кметовете в богатите страни в ЕС, а не в мерцедес. И тя си отива!!!! ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Абе то и аз се чудя на сирийците напуснали прекрасната си родина и тръгнали пеша за Европа. Но така е, явно на теб и мен толкова ни е капацитета щом само се чудим и не разбираме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
pinoccio
преди 3 години
Един истински софиянец никога не говори срещу града си. Той е негова болка и радост. Ако погледнеш - няма нито един софиянец на което и да е управленско място в този град. Отвсякъде звучи мека реч, защото софиянци мълчат в своята скръб. В това е трагедията на този град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
melon
преди 3 години
Няма как да се бутам, защото съм роден в София, дядовците ми също.Иначе определено се чудя на хора, които напускат прекрасни населени места в България и се бутат в столицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
melon
преди 3 години
Строителната алчност, простотия, наглост, манталитет - градът е много зле. Натъпкан, неуреден, няма пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още