IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се опитва да играе шах едновременно със Запада и Москва

Русия вече има опит в поддържането на волатилни икономически и политически отношения с Турция

14:15 | 12.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган беше почетен гост на военен парад в Азербайджан в четвъртък, с който да се отбележи победата на страната с помощта на Анкара над Армения, съюзник на Москва. Дори лидерът на Кремъл Владимир Путин да е бил недоволен от нахлуването в бившия съветски двор, той не го показа, пише Bloomberg в анализ.

Това е само последното предизвикателство от турския лидер, което Путин толерира, тъй като докато Ердоган търси начини да затопли отношенията си с новоизбрания американски президент Джо Байдън. От Кремъл са убедени, че Турция ще продължи да създава проблеми в рамките на НАТО, подхранвайки разделенията, които Москва разпалва. 

Междувременно американските планове, одобрени от президента Доналд Тръмп, за санкциониране на Турция заради покупката ѝ на руските системи C-400, усложняват усилията на турския лидер за сближаване с Москва.

От Азербайджан до Сирия и Либия стремежът на Ердоган да установи влиянието на Турция като регионална сила принуди Русия да се откаже от амбициите си в региона. Въпреки това реакцията на Путин все още е обрана, като той отправя единствено топли думи публично относно своя черноморски съсед.

Пропастта в отношенията с НАТО

Премереният руски отговор отразява желанието да се поддържат близки отношения с Ердоган, който създаде безпрецедентна пропаст в рамките на НАТО със закупуването си на руските C-400.

Все още остават твърде много различия между Турция, САЩ и Европа, за да се предотврати напрежение, а Ердоган няма да застане зад другите, които се опитват да му диктуват как да се държи, посочва пред Bloomberg представител на руското правителство, пожелал да запази анонимност.

Русия вече има опит в поддържането на волатилни икономически и политически отношения с Турция, дори когато Ердоган изпраща турски сили да осуетят плановете на Путин в горещи регионални точки.

Ердоган изпрати около 200 от войниците си да се присъединят към азербайджанските сили в центъра на столицата Баку, пилотиращи безпилотни турски дронове, които бяха решаващи за победата над Армения по време на 44-дневния дебат относно оспорвания регион Нагорни Карабах.

За да разберете как се развива съперничеството между Москва и Анкара в исторически план, прочетете цялата публикация на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Ердоган шахматист хаха. Ердоган прави това което му нареди Меркел и се справя добре. Самият той като личност е голямо дърво. Асад например има много по големи ораторски способности от него. Ердо бих го причислил към Садам и Кадафи като образование и поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още