IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР разследва SEB, Swedbank и Danske Bank за пране на пари?

Според изданието Dagens Industri Министерството на правосъдието, ФБР и федерална прокуратура в Ню Йорк са по петите на банките

18:03 | 15.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на SEB, Swedbank и Danske Bank поевтиняха, след като един от най-тиражираните вестници в Швеция съобщи, че ФБР е започнало разследвания по обвинения в пране на пари и измамни практики, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Swedbank загуби от стойността си 5%, SEB – 3,3 %, а ценните книжа на Danske поевтиняха с 2,4% минути преди 18 ч. българско време.

Разпродажбата последва публикуването на новината във вестник Dagens Industri, чиято статия твърди, че банките се разследват от три федерални власти в САЩ, от които Министерството на правосъдието, ФБР и федерална прокуратура в Ню Йорк. Вестникът не поясни източника на информацията.

Трите банки не са отговорили веднага на искания за коментар. Шведският орган за финансов надзор също не даде коментар.

Намесата на ФБР не изненадва Елиът Щайн, старши анализатор по съдебните спорове в Bloomberg Intelligence в Ню Йорк.

„От известно време знаем, че Министерството на правосъдието на САЩ разследва потенциално пране на пари в някои скандинавски банки. Разследващата дейност на Министерството на правосъдието често се извършва от ФБР редом с прокурорските власти“, посочва той.

Danske по-рано обяви, че е обект на разследване в САЩ и Европа, след като призна, че голяма част от около 200 милиарда евро (243 милиарда долара) по трансакции между нерезиденти през естонско ѝ звено са подозрителни.

Swedbank също така заяви, че нейните операции се проучват в САЩ, след като балтийското ѝ звено е било използвано за прехвърляне на съмнителни трансакции. То беше глобено в Швеция по-рано тази година заради пране на пари.

SEB също е била обект на разследване от шведския регулатор във връзка с обвинения срещу банката, че е обработвала подозрителни трансакции чрез нейните операции в Прибалтика. Кредиторът по-рано заяви, че е бил потърсен от американските власти, без да уточнява подробности.

Според шведския вестник Dagens Industri шведското министерство на правосъдието е получило официално искане за правно съдействие от Министерството на правосъдието на САЩ това лято заради разследванията за измама в скандинавската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
а стига бе ... не мое да има нищо гнило в Дания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още