IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И коронакризата не спира поскъпването на имотите в Германия

Във федералната република жилищните имоти са поскъпнали средно със 7,8% тази година - особено силен ръст има за апартаментите в средните градове

13:29 | 29.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жилищни сгради в Ротвайл, Германия. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Жилищни сгради в Ротвайл, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Причинената от коронавируса криза не спира покачването на цените на жилищните имоти в Германия. През третото тримесечие на тази година апартаментите и едно- и двуфамилните къщи са средно със 7,8% по-скъпи спрямо цените им година по-рано, съобщава Федералната статистическа служба.

Това е най-силното увеличение от четвъртото тримесечие на 2016 г. - по това време средният ръст бе 8,4 процента.

Търсенето на жилища се подхранва от ниските лихвени проценти за ипотечните кредити. Според статистиците това се отнася преди всичко за големите градски райони - но също така и за селските райони. 

 

 
Цени на имотите в Германия
Infogram

Най-силният ръст от 10,2 процента е регистриран в средноголемите градове. В големите градове - в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф - цената на апартаментите се е повишила със 7,3%. В по-гъсто населените селски райони увеличението при цените на къщите е с 9,7%, докато апартаментите са с 7,1% по-скъпи.

И за пазара за наемите експертите очакват цените да се повишат през 2021 г., особено в околните райони на големите градове. Тенденцията се подсилва от коронакризата: „Околността на големите градове е победителят в пандемията“, цитира DPA Каролин Вандзик, управляващ директор на Хамбургския институт Gewos.

В резултат наемите в околните на големите градове райони могат да се повишат по-бързо, отколкото в мегаполисите, където голяма част от възможностите за увеличение на наемите са изчерпани.

На наемния пазар може да се стигне до по-силна дихотомия: „Околностите привличат още повече семейства, които се нуждаят от пространство, а по-малките домакинства, необвързаните и младите хора доминират в градовете“, казва Михаел Фойгтлендер от Института за германска икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Ти сигурно правиш разлика межди повече от достатъчно доходи и повече от достатъчно спестявания?За къща в Kiel, 150 кв/м жилищна площ, с двор 700-800 кв/м, при цена от 445К евро има още около 54К евро (12%) нотариални такси, еднократен данък за терена и там още нещо - съпътстващи разходи.Първоначалното изискване е било за собствен капитал/самоучастие в размер на 89К евро. Но при отказа на банката да даде 445К*, е трябвало самоучастието да се увеличи значително. Моите познати са купили къщата и сега се извършва основен ремонт с разместване на стени, подмяна на врати и вътрешно стълбище и др. Спомена се цифра от порядъка на 130К евро само за ремонта. Ти прецени дали имат достатъчно или не. :)* Допускам, че са искали и част от сумата за ремонта да мине през кредита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Твоите познати като "имат повече от достатъчно" що не си я купят без бaнката?Или повече от достатъчно, ама недостатъчно, м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Преди месец ако не бъркам, Дойче..нк е изпратила писмо до банките в Германия, че имоите в Германия са надценени с около 30%. Мой познати, които имат повече от достатъчно доходи и искаха да купят къща в скъп район, банката им отговори, че тази къща не струва толкова пари и не може да им отпусне исканата сума. Следващата година на есен ще видим какво ще е положението - народа още не е осъзнал на къде вървят нещата, а и политиците ги успиват, че утре всичко ще бъде по мед и масло. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още