IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ пуска в обращение монети за милиарди евро

Банката одобри производството на монети с общ обем малко под два милиарда евро, включително колекционерски монети

12:40 | 03.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Въпреки увеличеното използване на редица опции за безкасово плащане по време на пандемията на коронавируса страните от еврозоната възнамеряват да пуснат в обращение мащабно количество евромонети през 2021 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри производството на монети с общ обем малко под два милиарда евро, включително колекционерски монети. Това е малко по-малък обем от този от преди година, когато централната банка обеща на 19-те държави, че общата валутна зона ще издаде нови евромонети на стойност 2,1 млрд. евро.

От производството на монети, планирано за тази година, обем от 1,482 млрд. евро е предназначен за ежедневна употреба, плюс колекционерски монети за 499,3 милиона евро. Германия ще произведе повечето монети през 2021 година. Обемът за най-голямата европейска икономика е 658 млн. евро, от които 241 милиона евро са колекционерски монети. С общ обем от 321,5 млн. евро Испания държи втората по големина стойност за новите монети, докато Франция е на трето място сред страните от еврозоната с обем от 293 млн. евро.

Бундесбанк държи на малките монети

ЕЦБ определя горна граница за общия обем на монетите всяка година въз основа на нуждите, отчетени от 19-те държави от еврозоната. След това държавите могат да секат монетите в тази рамка. Монетите от един и два цента са най-противоречивите. Много потребители ги намират за досадни. Има и кампании за тяхното премахване.

„В момента в ЕК има изслушване за 1 и 2 цента. Нашата позиция, че дребните монети не трябва да се премахват, същата е позицията на федералния министър на финансите", казва членът на управителния съвет на Бундесбанк Йоханес Берман, цитиран от DPA. „Аз съм на мнение: Докато има цени като 1,98 или 0,99 евро, малките монети са необходими. И не бива да забравяте: има хора, които са зависими от всеки цент“.

Кризата с коронавируса даде тласък на безкасовите плащания. В проучване на ЕЦБ в еврозоната от юли 2020 г. четирима от десет респонденти казват, че от началото на пандемията използват пари в брой по-рядко. През годината преди кризата банкнотите и монетите вече бяха загубили значението си за потребителите. Те все още са най-популярното платежно средство за по-малки суми. Използването на карти обаче се увеличава. „Властта на кеша е особено голяма директно на касата с около три четвърти от всички трансакции, както показва последното проучване за потребителското поведение на ЕЦБ при плащания", казва Берман. „Не мисля, че ще има огромна промяна“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 3 години
С 500 евро ли ще са номинал тези монети, щото щатите с милиардни монети ще си връщат дълга на Китай. От кал монети...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Преди 25 години, на 15 декември 1995 г. държавите от Европейския съюз решиха да се въведе бъдещата обща валута евро. Кое е най-същественото при еврото?Прилага се влияещ за щети подход за емитиране на евра. Европейците са със съдби на жертви.Пандемията COVID-19 предизвиква повече щети от неправилността.Лошото емитиране на евра осигурява провал на Европейския съюз. Европейската комисия отлага общественото признаване на поражението чрез подпомагане за държавни заеми, с които се плащат щети от пропуска при емитиране на евра.2020 г. бе по-трудна от 2019 г. При запазена грешка при емитиране на евра, 2021 г. ще е по-трудна от 2020 г.Няма да е все така.Устойчивото спасение от нови европейски щети е възможно със защитаващ от щети подход за емитиране на евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Както е тръгнало ще видим скоро монета от 100 евро и 1000 евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
туй неко "облекчение " ли е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още