IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заев: Двустранните въпроси не трябва да пречат на евроинтеграцията

Всяко отлагане на началото на преговорите по присъединяване само поставя под въпрос доверието към ЕС, смята македонският премиер

13:59 | 03.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Ние създаваме диалог, а не конфликт с България, спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Това посочва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за агенция МИА, цитирана от БТА.

Зоран Заев казва, че комуникацията със София в търсене на решение продължава и допълва, че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка в евроинтеграционния процес. По думите му изборите в България не трябва да пречат на изглаждането на двустранните разногласия.

Премиерът на Република Северна Македония очаква специалният пратеник Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да възобновят контактите в търсенето на решение след новогодишните празници.

Трябва да демонстрираме европейски ценности в това време на предизвикателства. Диалог, вместо конфликт. Спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. И двете държави имат дълг към македонските и българските граждани да им осигурят европейско бъдеще, придържайки се към европейските ценности, посочва Заев.

По думите му Северна Македония е фактически част от Европа след ясното решение от март на всички страни членки и последвалия доклад на Европейската комисия, но всяко отлагане на началото на преговорите по присъединяване само поставя под въпрос доверието към ЕС.

Заев смята, че Северна Македония губи време заради неприемането на преговорната рамка, но истинският губещ е ЕС. Това е удар в устоите на ЕС, казва премиерът на Република Северна Македония.

Ние ще се борим, защото нашите деца очакват от нас да спечелим битките на 21-ви век, те искат да бъдат част от ЕС, да се радват на сигурност и стабилност, след като вече сме членове на НАТО. Ние няма да позволим определени кръгове да бродят в страната. Не, тази страна е защитена от НАТО и това вече е потвърдено с документ. Аз водя тази битка, която е обща за македонците, албанците, турците, власите, ромите, сърбите, бошняците и всички останали, казва още Заев пред МИА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Зайче, беги да рупаш морковите в Белград...Не ти тебе Еуропската Уния тебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
"Двустранните въпроси не трябва да пречат на евроинтеграцията".Точно обратното. В основата на евроинтеграцията са предварителното решаване на двустранните въпроси (разбирай противоречия) между отделните държави. Как си представяте ЕС, в който между държавите цари езикът на Скопие спрямо нас. Никакво влизане докато не се научат на онова, което може да се нарече зачитане на другите. Ще стоят отвън и никаква демагогия на Заев или на който и да било друг не трябва да променя този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Те се мислят за център на света. Паметниците в Скопие им го показват.Искам България да ги държи извън ЕС докато признаят че говорят на български. Дори до момента в който ще говорят на албански повечето. Този момент може и да е настъпил. Щом не се дават на българите, да се дадат на албанците. То тва е неизбежно така или иначе. Може би със следващия им премиер на име ... Тачи ще се разбираме по лесно... Щото него Албания ще го е грижа не Македония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
honaniga
преди 3 години
Чак пък ЕС да е най-големият губещ.Все едно света се върти около Северна Македония, БЮРМ, а и в следващите годи не се знае следващото и име, защото Македония е географска област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още