IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за опрощаване на държавните дългове от централните банки?

Непрестанно растящите им баланси изискват радикално преосмисляне на монетарната политика

19:42 | 14.01.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус принуди страните по целия свят да харчат пари, които нямат. Някои правителства емитират дълг с удивителна скорост. Други, особено в развиващия се свят, имат трудности с плащанията по съществуващия си дълг, пише за Financial Times Марк Даудинг, главен инвестиционен директор на BlueBay Asset Management.

В Европа набъбващият дълг накара някои висши италиански представители да поискат от Европейската централна банка да облекчи дълговото бреме чрез опрощаване на държавните облигации, които притежава. Това предложение беше бързо отхвърлено от шефката на ЕЦБ Кристин Лагард и други централни банкери и икономисти.

Рязкото им отхвърляне на анулирането на дълга като част от възстановяването от пандемията пропуска един много очевиден факт. В свят, в който много държавни дългове се купуват от централните банки, по своята същност всичко, което правим, е че позволяваме на лявата ръка на правителството да дължи много пари на дясната. По някое време те може просто да се стиснат и да елиминират дълга.

Това би означавало да се признае, че централните банки на практика имат способността да печатат пари, анулирайки държавния дълг. Тази ситуация изглежда потенциално вредна, но дали наистина е така? Когато има много малка инфлация, вероятно част от това може да се избегне.

Много коментатори сочат, че количественото облекчаване на практика е същото като печатането на пари, но това не е така. Всъщност процесът, чрез който централните банки изкупуват държавни облигации, е просто създаване на пасиви и закупуване на активи. Основният практически ефект е удължаване падежа на дълга.

Опрощаването на дълга би било нещо съвсем друго - еднопосочна размяна, която е по-близка до неконвенционалната идея за паричната политика, известна като „хеликоптерни пари“. 

Например, помислете какво би се случило, ако правителствата издадат 10 000-годишни облигации с нулева лихва и след това централните банки ги изкупят. Това на практика прави същото като заличаването на дълга.

Има прецеденти на анулиране на дълга, и то не само, подчертавам, в страни, страдали от хиперинфлация, като Германия през 30-те години или Зимбабве в по-нови времена. Такъв случай е Канада, която в края на 30-те реално монетизира дълга си. Този вид политика е нещо, което би трябвало да бъде улеснено.

Последна актуализация: 12:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
xapoznai
преди 3 години
Това едва ли ще се получи, защото всички други инвеститори ще си бият камшика, валутата ще се обезцени рязко и ще настане смут... Сегашното положение е далеч по-добро печатаме неограничено, така че плащанията по дълга са гарантирани. Има достатъчно хора, които търсят минимална но сигурно доходност и схемата си върви като се печат смущаващи, но не твърде големи количества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
"65% от циркулиращите в обращение американски долари са напечатанипоследните 2 години. "НЕ, около 22%. Скоро може да стане 1/4.И за мандата на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
Де да беше измишльотина,много скоро и ти ще се увериш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Това как го измисли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
65% от циркулиращите в обращение американски долари са напечатанипоследните 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 3 години
начи Немците може да продължават да си бачкат и спестяват, другите ще си раздават заеми и ще си ги опрощават.....хитро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
baba_meca
преди 3 години
Е ние поне сме го играли - да направят както беше при нас, да им пратят МВФ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
опрощаване? чудесно, ама нека да напечатим още два пъти по толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още