IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото възстановяване на Китай хвърля сянка върху хегемонията на долара

Центърът на глобалната икономика се измества от северната част на Атлантическия океан, където се намира от 500 години, към Тихия океан, смята анализатор

11:23 | 08.01.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Скоростното възстановяване на китайската икономика от щетите, нанесени през 2020 г. от пандемията от коронавирус, възобнови многогодишния дебат за това колко дълго може да продължи вече 50-годишното господство на долара на глобалните пазари, пише Bloomberg.

Опитите на САЩ да наложат контрол върху заразата и да съживят своята икономика рязко контрастират с лекотата, с която действа Китай, където икономическият растеж се завърна. Този контраст, който доведе до най-лошото представяне на долара от 2017 г. насам на фона на възхода на юана (ренминби), подкрепи усилията на Пекин да прекрати хегемонията на щатската валута. Инвеститорите вече започват да се стичат към китайски активи, изпробвайки юана в търговия, придавайки му дори вид на резервна валута. 

Оттеглянето на долара като глобална резервна валута се дискутира и прогнозира в продължение на години. Преди въздигането на юана, еврото се разглеждаше като най-вероятен наследник на ролята на щатската валута. Нищо обаче не успя да помрачи двата фактора, които подкрепяха долара – ролята на САЩ като двигател на глобалния растеж и възприемането на валутата като предпочитано убежище за инвеститорите по време на криза. Тези два стълба бяха толкова мощни, че преди години години се сдобиха с прякор в трейдърските кръгове – „усмивката на долара“.

Но напоследък тази усмивка прилича повече на израз на самодоволство, тъй като вирусът ерозира двете традиционни опори на валутата. И сега юанът е този, който се възползва от търсенето на икономическа ефективност, както и от активите, изолирани от последиците от пандемията, връщайки фокуса върху дългосрочните перспективи за валутата.

„Центърът на глобалната икономика се измества от северната част на Атлантическия океан, където се намира от 500 години, към Тихия океан“, посочва Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex. „И валутните пазари ще отразят това изместване с течение на времето“, добавя той.

долар-юан долар-юан

„Усмивката на юана“

Това е в известно отношение един ироничен завършек на опита на американския президент Доналд Тръмп да постигне по-слаб долар. Въпреки честите критики към Пекин, че китайските власти контролират юана, поставяйки капак върху неговия растеж, с което подкрепят китайския износ за сметка на САЩ, което беше отразено и в търговската война между двете страни, в крайна сметка пандемията беше тази, която промени статуквото.

Китай, люлката на коронавируса, в момента жъне плодовете от глобалното разпространение на заразата. Втората по големина икономика в света ще успее да изпревари САЩ като водещ двигател за растеж през 2028 г., или пет години по-рано от прогнозираното през 2019 г., посочват от Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Въпреки че се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да се възстанови през тази година, увеличавайки се с 3,9%, Китай вероятно ще отчете икономически растеж в размер на 8 на сто. В същото време Народната банка на Китай обмисля затягане на паричната политика – в ярък контраст с обещанието от страна на Федералния резерв да остане „приспособим“, което помага за понижението в стойността на долара.

В същото време Китай продължава да трупа влияние заради важната си роля в глобалната верига на доставки.

„САЩ и други страни продължават да разчитат на китайската верига на доставки, за да контролират пандемията, докато ваксинирането увеличава мащабите си“, посочва Бен Емънс, управляващ директор по макростратегия в Medley Global Advisors.

Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не е лошо първо да си научиш опорките, поне да ги пишеш правилно, тавариш!Г-н колониЯлна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
Grosss
преди 3 години
Китай не е колониялна държава и не можеш да провиш каквото си искаш там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 3 години
Дали доларът ще остане хегемон или друга валута ще го замести на насбългарите трябва да ни е все тая.Като чета какви полярни мнения има потоя въпрос и какъв труд кипи да се защитава тая или оная теза се чудянямате ли си друга работа и какво ви топли това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Само че, БЕГЕмане, силна икономика без потребление няма, а експлоатацията, засилвайки се, свива именно потреблението (пари се отнемат от онези, които, изпитват нужда от тях и биха купували с тях (поради което, кипуват по-малко,нресп.именно, така се удря потреблението - затуй, спешната експлоатация, спъва растежа и застрашава капитализма......Ама къде толкоз акъл, да се проумее? "- Искам да съм по-богат, па ако ще, да пукна!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 3 години
Аз никога не съм твърдял, че юана ще замести долара, но ти явно не си прочел нещо... Всяка конвертируема валута може да се използва за покупки навсякъде по света, не е само долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Да обяснявам ли защо долара го развързаха от златото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Абе върви в Кайро разходи се и пробвай да си платиш с юани :)Пробвай после с гущери и виж как им светват лицата .....Пробвай и в Турция :)Когато мога да си регистрирам фирмата в Китай и тя да е моя 100% собственост и когато произвеждам нещо не е нужно да си предавам тайните тайните може би евентуално ще се получи нещо .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
studioaa
преди 3 години
":икономическа мощ,военна мощ и най-важното от трите:културно влияние"Китай ги има и трите - Китай е бил най-голямата икономика в света от 11 до 17 век т.е предишния период на китайска доминация е бил 400 години. От къде се според теб са дошли изобретения на барута, компаса и хартията в Европа? Най-вероятно предстои нов период на китайска доминация - имайки в предвид, че Китай вече е бил световен лидер веднъж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Не съм много сигурен,че нещата са доста различни.На мен ми изглеждат доста подобни и ако трябва да залагам, не бих заложил на намаляването на влиянието на долара през следващите 15-20 години.За по-дълъг период от време вече не бих посмял да залагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Да прав си.Шансът Китай да стане суперсила,поне в обозримо бъдеще, е минимален.За да стане една страна суперсила са нужни три неща:икономическа мощ,военна мощ и най-важното от трите:културно влияние.Това си е важело по времето на Римската империя,важи и сега.От тези три неща Китай има шанс само на икономическият фронт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още