IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите в САЩ ще останат ниски дълго време

Те, а оттам и доходността по облигациите, ще се повишат само при инфлация в резултат на предизвикан от по-голямо търсене по-висок растеж

18:35 | 13.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фед ще изостави средносрочния си ангажимент зи ниски лихви само при значителен ръст на икономиката. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Фед ще изостави средносрочния си ангажимент зи ниски лихви само при значителен ръст на икономиката. Снимка: Bloomberg

Оптимизмът за американската икономика в началото на новата година беше предизвикан от получения от демократите контрол над Сената в допълнение към Камарата на представителите, пише за Financial Times Стивън Мейджър, ръководител на отдела за анализ на инструменти с фиксиран доход в HSBC.

Доходността на базовите 10-годишни ДЦК надмина 1% за първи път от март 2020 г. Това се дължеше на очакванията, че изборите за сенатори в Джорджия ще проправят пътя за още по-големи фискални стимули, които в крайна сметка ще трябва да бъдат финансирани чрез повече емитиране на облигации (тласкайки цените им надолу, а доходността нагоре – бел. прев.) 

За пореден път изглежда, че пазарният консенсус прогнозира доходността на облигациите да се повиши още, слагайки край на многогодишния бичи пазар в сектора. В контраст с това, ние смятаме, че 2021 г. ще е продължение на реалността на по-ниски за по-дълъг период лихвени проценти.

Първо, не се тревожим от перспективата за по-голяма фискална роля на правителството и произтичащото от това увеличение в предлагането на облигации. Мнението, че повече предлагане означава по-висока доходност изглежда логично, но всъщност е необосновано. Няма доказателства, че предлагането води до по-висока доходност. През последните две десетилетия връзката между увеличения дълг и нивата на доходност бе обърната. По-големите обеми на дълг бяха придружени от по-ниска доходност на всички основни развити пазари и дори на някои от развиващите се.

Второ, ние твърдим, че това е причинено от експлозията в обема на дълга. Понастоящем много страни имат общ дълг (държавен и частен) в размер 3-4 пъти БВП. Разходите за обслужване на дълга са функция от обема му и средната лихва по него, така че малкото покачване на лихвените проценти днес има по-голямо въздействие отколкото при миналите цикли. По-високите разходи за обслужване на дълга отклоняват паричния поток от инвестициите и потреблението.

Трето, централните банки знаят, че прекомерният дълг може да бъде ограничение за бъдещия растеж на икономиката. През 2016 г. Федералният резерв на САЩ отговори на оптимизма, предизвикан от очакваното фискално разхлабване на новата администрация, с повишаване на лихвите и обещания за още от това в бъдеще. Сега Фед и другите централни банки разбират, че икономиката може да се справи по-малко успешно с по-високи лихви поради тежестта на дълга. Казано просто, повишението на лихвите с 1 пункт днес може да има ефекта на увеличението с 3-4 пункта преди 20 години.

Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
кво да стане .. макс да се спукат два три балона... може и повечко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ще правят импийчмънт на Тръмп по медицински причини(ъмнааа'стата поправка).А на Бидона тогиз и на секунда не треба да дават трона.Пълно ***!Аре дигайте ги тия лихви на 6% и да се свършва! (с вас)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Вдигнете лихвите и да видим какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още