IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стигне ли Италия до нови избори?

Напрежението между Ренци и премиера Джузепе Конте ескалира заради плановете за харчене на парите от фонда за възстановяване на ЕС от коронакризата

08:30 | 14.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Един от малките партньори в италианската управляваща коалиция се отказа от алианса, с което заплашва да свали правителството на премиера Джузепе Конте точно в момента, в който страната е буквално разбита заради пандемията.

Бившият министър-председател Матео Ренци, лидер на центристката партия Italia Viva, изтегли двама министри от правителството.

Ренци контролира малко депутати, но Конте се нуждае от подкрепата му, за да си осигури мнозинство в Сената.

Оттеглянето на Ренци ще доведе до смут в администрацията на Конте, но не е задължително да доведе до предсрочни избори. Конте може да се опита да събере алтернативно мнозинство, а някои служители предполагат, че Ренци може да маневрира, за да увеличи лоста си на влияние в бъдещ кабинет на Конте, коментира Bloomberg.

Партията на Ренци Italia Viva има малка подкрепа и би рискувала много, ако отиде на избори, като най-вероятно ще изгуби парламентарното си представителство.

Напрежението между Ренци и Конте ескалира през последните седмици. Бившият министър-председател не е съгласен с плановете за разходване на парите от фонда за възстановяване, които Италия ще получи от ЕС.

Заседанието на кабинета бе е разгорещено, защото министрите обсъждаха как да похарчат около 196 млрд. евро от спасителния пакет.

Коалиционните борби се водят в доста неподходящ момент за страната, която беше покосена от мащабна втора вълна от коронавируса.

Президентът Серджо Матарела, който би ръководил всеки опит за създаване на ново правителство, поиска от Ренци да гарантира, че парламентът одобрява плана за възстановяване, за да не вкарва правителството в криза.  

Макар да изтегли министрите си тази седмица, Ренци все пак може да гарантира външна подкрепа, за да може парламентът да одобри плана за възстановяване по-късно този месец, казват източници на агенцията.

За Конте това е вторият път, когато ключов съюзник го изоставя. Той беше посочен за премиер през 2018 г., когато създаде коалиция с популисткото движение „Пет звезди“ и антиимигрантската Лига. Конте създаде втора коалиция на следващата година, след като лидерът на Лига Матео Салвини напусна алианса. Настоящата администрация на Конте е подкрепена още от „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия.

Дали Конте отново може да задържи властта зависи от това колко центристки и независими сенатори решат да го подкрепят. Той ще трябва да запълни празнината, която оставят 18-те сенатори на Ренци.

Възможните сценарии за разрешаване на политическата криза включват трето правителство на Конте, може би с Ренци като външен министър, подобна коалиция с различен премиер, широк алианс, оглавяван от популярна фигура, например бившия ръководител на Европейската централна банка Марио Драги, или предсрочни избори.

Социологическите проучвания показват, че при предсрочни избори дясноцентристкият блок на Салвини ще спечели. Освен това много депутати няма да бъдат преизбрани, тъй като броят на местата в двете камари е намален след реформата на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Италианците са бетер от нас. Понякога се изкушавам да си мисля, че ще е по-добре да издигнат мафията да ги управлява. Така поне ще въведат някакъв ред и дисиплина в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още