IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните кредити в САЩ ще достигнат 3 трлн. долара тази година

Очаква се лихвите по кредитите да намалеят, тъй като конкуренцията за кредитополучатели се разгорещява

13:50 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Обемът от ипотечни кредити в САЩ може да премине границата от 3 трлн. долара тази година, тъй като растящата конкуренция сред кредитори и активният Федерален резерв подлагат на натиск към понижение лихвите по кредитите, съобщават ръководители на индустрията и анализатори, цитирани от Financial Times.

Очаква се лихвите да намалеят, тъй като недостатъчните наличности тласкат цените на жилищата нагоре, увеличавайки размерите на заемите. Така индустрията е напът да доближи нивото от 3 трлн. долара, което е било надминавано само през 2003 и 2020 г.

„Това ще бъде голяма година. Анализаторите предвиждат 2,5 трлн. долара, аз мисля, че ще бъде по-близо до три трилиона“, коментира Стан Мидълман, президент и главен изпълнителен директор на Freedom Mortgage. Freedom е деветият по големина ипотечен кредитор в САЩ от гледна точка на обема, сочат данни на правителството.

Асоциацията на ипотечните банки прогнозира, че обемът на кредитите ще достигне 2,75 трлн. долара през 2021 г., но Крис Уален от Whalen Global Advisors също смята, че цифрата е твърде консервативна. „Мисля, че с лекота ще достигнем 3 до 4 трлн. долара нови кредити тази година“, казва той.

Джей Брей, главен изпълнителен директор на ипотечния кредитор Mr Cooper, счита, че при настоящите лихви 800 хил. клиенти на компанията му могат да спестят най-малко 200 долара на месец, като рефинансират ипотечните си кредити. Въпреки че 2020 беше „зашеметяваща” година за индустрията, когато компанията му е финансирала ипотечни кредити за почти 39 млрд. долара през първите три тримесечия, Брей казва, че 2021 г. може да бъде почти толкова добра. Ипотечни Ипотечни

Мат Ишиба, главен изпълнителен директор на United Wholesale Mortgage, втория по големина ипотечен кредитор в САЩ, отбелязва, че компанията му „ще има много повече работа тази година, отколкото през 2020 г.“ предвид намаляващите лихви, младите хора, които напускат градовете, за да купуват имоти в предградията и инвестициите в технологии, които са направили компанията по-продуктивна.

Лихвите по ипотечните кредити са на историческо дъно, което е добре за купувачите на жилища. Настоящите средни равнища за 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са под 2,7%, един процентен пункт под нивото година по-рано, сочат данни на Fannie Mae.

Но лихвите може да намалеят още, защото в момента ипотечното кредитиране е много доходоносно по исторически стандарти. Един от индикаторите за рентабилността е т. нар. „първичен-вторичен спред“, т.е. разликата между лихвите по ипотечните кредити, определени от кредиторите, и доходността по секюритизираните кредити за бизнес имоти. Ипотечни Ипотечни

Колкото по-голяма е разликата, толкова повече пари получават кредиторите. Сега спредът е 1,5 процентни пункта и намалява спрямо 2 пункта през пролетта на 2020 г., но е доста над историческото средно равнище от около 1 пункт. Това показва, че кредиторите имат гъвкавост да понижават лихвите си за купувачите на жилища, дори ако лихвените проценти като цяло запазят сегашното си ниво.

Лихвите по ипотечните кредити „може да намалеят с още 30 до 50 базисни пункта, ако държавните ценни книжа останат стабилни“, казва Уолт Шмид, който ръководи ипотечната стратегия на FHN Financial.

В същото време Федералният резерв продължава да държи доходността по секюритизираните кредити за бизнес имоти ниска. През декември той се ангажира да продължава да прибавя секюритизирани кредити за бизнес имоти на стойност 40 млрд. долара в счетоводния си баланс всеки месец „до постигането на значителен допълнителен напредък“ към пълна заетост.

Постигането на тази цел наложи Фед да купува секюритизирани кредити за бизнес имоти на стойност над 100 млрд. долара на месец, около 20% от общите му емисии, за да замени ценни книжа в счетоводния си баланс, които са изплатени или достигат падежа си.

Това означава, че големи ипотечни кредитори като Quicken Loans, Mr Cooper и United Wholesale Mortgage може да постигнат по-големи печалби въпреки конкуренцията в индустрията за кредитополучатели. Според Inside Mortgage Finance през първите девет месеца на годината 99 от стоте най-големи ипотечни кредитори в САЩ са повишили обема си от ипотечни кредити на годишна основа.

Правителството има нужда „жилищният пазар да изведе икономиката от рецесия, а това няма да се случи, ако Фед не купува секюритизирани кредити за бизнес имоти“, казва Мидълман. Ипотечни Ипотечни

Ограничения пред капацитета не позволяват още по-голямо понижаване на лихвите, смятат запознати източници. Конкуренцията между ипотечните кредитори е „доста ожесточена“, но подобряването на технологиите прави брокерите по-продуктивни, казва Брей. С нарастването на капацитета през идните години „една от тревогите ми е, че (кредиторите) ще започнат да възприемат ирационално поведение, хората ще правят бизнес при безсмислени маржове“, предупреждава той.

Друг компонент, който ще повишава обемите от кредити през 2021 г., са цените на жилищата, които са тласкани нагоре от ограничените наличности. Американската онлайн платформа Zillow съобщава, че обявите за продажба на имоти на сайта й са намалели с 34% на годишна основа през седмицата до 12 декември, а някои щати в североизточната част на САЩ като Ню Хемпшир и Върмонт отчитат наполовина по-ниски обеми от налични жилища в сравнение с предходната година. През годината до декември 2020 г. обявите са намалели с над 33% в две трети от американските щати, но предлагането на жилища се е свивало през по-голямата част от второто полугодие на миналата година.

Но търсенето на жилища остава силно. Броят на дните, в които имотите остават на пазара, намалява значително, а продавачите приемат оферта три седмици по-бързо, отколкото през същия период на миналата година, сочи имотната група. Това води до бърз ръст на цените през последните месеци. Средните цени в обявите за имоти в Zillow растат с двуцифрен темп на годишна основа от октомври насам.

Последният индекс Case-Shiller US National за цените на жилищата, който има изоставане от два месеца, показва ръст с 8,4% на годишна основа през октомври, който се ускорява спрямо месец по-рано.

„Наблюдаваме по-високи суми на заемите. Това ще ни доведе до три трилиона долара – конкуренцията за закупуване на жилища. Няма достатъчно домове“, казва Мидълман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още