IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските хотелиери търсят помощ от правителството заради COVID

Изпадналите в несъстоятелност компании в сектора вероятно ще се увеличат през 2021 г.

14:23 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Броят на изпадналите в несъстоятелност компании и загубените работни места в хотелския сектор във Великобритания заради пандемията вероятно ще нараснат през 2021 г., тъй като компаниите са изправени пред много тежка година, съобщава глобалната консултантска компания в хотелския сектор HVS.

„Макар че силните ръстове на приходите на топ хотелите, когато се появят, ще бъдат повод за празнуване, оперативните печалби ще бъдат анемични и под половината от нивата през 2019 г. в провинцията и около една трета спрямо равнището от 2019 г. за хотелите в Лондон“, коментира Ръсел Кет, президент на HVS London.

„Когато фиксираните разходи бъдат приспаднати, много операции ще бъдат на загуба и ще отчетат негативен паричен поток, докато не бъде постигнат нов силен ръст на приходите през второто полугодие на 2021 г. и след това“, допълва той.

Независимите хотелски компании с ограничени финансови ресурси или ликвидности се очаква да понесат най-тежък удар, а по-големите групи и собственици с капацитет да инжектират допълнителни средства ще бъдат изложени на по-малък риск.

Според Кет е вероятно още служители в сектора да загубят работата си, компании да нарушават договори с банките, а растящите неплатени дългове ще доведат до фалити. Оператори може да останат без пари и да затворят напълно, предизвиквайки нови загуби на работни места.

Това вероятно ще се случи при много независими компании през второто тримесечие на 2021 г., предупреждава Кет. Това важи особено за компании, които са успели да се задържат на повърхността през първото тримесечие, когато броят на изпадналите в несъстоятелност компании вероятно ще започне да расте.

Кет казва, че секторът се нуждае от спешна помощ от правителството, но предупреждава, че тя може да е твърде закъсняла за много по-малки бизнеси във Великобритания.

„Нужна е подкрепа сега, така че тези компании да стъпят на краката си по-късно през годината. Хотелите и по-широкият сектор на местата за настаняване са най-големият генератор на работни места през последните години и са единственият сектор с капацитет бързо да повиши заетостта при възстановяването на икономиката. За да се случи това обаче, секторът се нуждае от подкрепа през първото полугодие, нека не задълбочаваме проблема със заетостта чрез липса на помощ сега“, призовава Кет.

Според него британският хотелски сектор няма да може да върне много от пуснатите в принудителен отпуск служители през 2021 г., а вероятно и след това, особено работещи в бизнеси, които са най-тежко пострадали, като разчитащите на международни пътувания, срещи, събития и конгреси.

„Удължаването на програмата за подпомагане на пуснатите в принудителен отпуск служители в хотелския и по-широкия сектор на местата за настаняване с още една година след април 2021 г. ще предотврати съкращаването на много от тези служители, които биха се прибавили в статистиката на безработните. Това позволява по-дълго възстановяване на някои компании, така че може да се наложи програмата да бъде удължена допълнително“, казва Кет.

Той призовава мораториумът върху данъците за бизнеса да бъде удължен наред с по-ниската ставка на ДДС от 5% за още 12 месеца поне до март 2022 г. и британските банки да продължат да позволяват отклонения от банковите договори до март 2022 г., ако бъдат изпълнени някои условия от кредитополучателите.

„Британският хотелски сектор вече направи големи инвестиции в гарантирането, че хотелите и техните дейности отговарят на изискванията за здраве и безопасност, така че след като националната блокада бъде отменена, те трябва да получат разрешение да работят. Задължаването им да останат затворени при такива обстоятелства не трябва да бъде необходимо в бъдеще“, допълва Кет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още