IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция готви планове ЕС да спре да говори на "развален английски"

Страната ще поеме ротационното председателство на общността в началото на 2022 г. и планира да защити "езиковото разнообразие"

14:20 | 13.01.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След Brexit и подписаното споразумение за напускане на Великобритания ЕС трябва да спре да говори на "развален английски", заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон. Той е категоричен, че общността трябва да се обърне към "езиковото си разнообразие".

Франция ще поеме ротанционното председателство на ЕС в началото на 2022 година и ще предприеме "конкретни инициативи", за да подкрепи европейските езици.

Сред тях например са езикови курсове, а европейските институции трябва да защитават "езиковото разнообразие" на общността, посочи Бон.

От години английският език е работен в Брюксел. Много институции дори го възприеха като основен след голямото разширяване през 2004 година, след като стана ясно, че представителите на страните от Централна и Източна Европа говорят повече английски език, а не френски.

Така институциите превърнаха езика на Шекспир в основен, на който се провеждат срещи и пишат документи, за да намалят разходите, пише европейското издание Politico. Английският език превзе територии, които преди принадлежаха на френския, а много френски политици, включително и на високо ниво, опитваха непрестанно да върнат старото положение.

В своето изявление Бон не настоява френският език да се превърне в единствения официален език в ЕС. За него след Brexit комуникацията само на един език ще бъде грешка.

ЕС признава езиковото разнообразие и езикът на всяка държава член е официален в общността. С напускането на ЕС обаче английският език отпада от списъка - той е един от езиците, говорени в Ирландия и Малта, но двете държави са вписали като официални в списъка на ЕС съответно ирландски и малтийски език.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 3 години
По голяма глупост не бях чувал от европейски политик. Вярно е че нацизма и популизма са на мода в глобалното село в което живеем, но шефчетата в Брюксел съвсем му отпуснаха края. Ако продължаваме така ще заприличаме на руската и китайската кочини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
Тез па тъй и не можаха да се примирят с таз мисъл.Другари Франсета, и да си скъсате ***, все тая-английският отдавна е достигнал критична маса. Даже в Китай все повече хора го научават,нищо, че е развален,изпълнява идеално ролята си на международен език, поради няколко причини, една от които между другото е,че е относително лесен за научаване.И точно понеже е външен за ЕС език е най-добре да продължи да бъде основен в съюза, за да не се създава усещане,че някоя държава членка налага своя си език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Jaа, jaа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
По принцип в ЦИЕ почти всички говорят и руски, нищо че има дето се преструват, че не го разбират :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Латинският език е бил основен в комуникацията векове, след като Римската империя изчезва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Ето за това се разпада ЕС - всеки дърпа чергата към себе си. И аз искам всички в ЕС да говорят български, но очевидно това е трудно дори и България все още да беше на три морета :). Френски в ЦИЕ почти никой не говори. По-скоро немски се говори в централна Европа, но английският е универсален щем - нещем. Всеки опит за промяна е много скъпо и неефективно начинание както много други в ЕС. Нещо повече "хубаво" е да накажем англичаните че излезнаха от ЕС, но който и друг език да вземем все ще се обяви една или друга страна в налагане на своя език. В този ред на мисли език на държава извън ЕС не изглежда лоша идея - равноотдалечен от всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още