IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна имунизацията с ваксината на Moderna у нас

Сравними сме по поставени ваксини с Финландия, Чехия и Холандия, каза Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб

10:28 | 14.01.21 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес започна имунизацията у нас с доставената вчера в страната ваксина срещу коронавирус на американската компания Moderna. Първата доза беше поставена на София Йорданова - старша акушерка от централната реанимация на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

Общо 200 са желаещите да се ваксинират в лечебното заведение. 100 са получените дози от препарата. До момента с първата ваксина, пристигнала у нас, са ваксинирани 100 души от персонала на болницата, предава БНР.

„Чувствам се прекрасно, вече много и по-спокойна и смятам, че направих най-правилния избор за себе си. Нямам абсолютно никакви притеснения за себе си. Смятам, че сложих филтър между себе си и заразата, за което искам да благодаря на абсолютно всички компетентни органи, участвали в тази безупречна организация. Аз работя на първа линия и като отговорен човек смятам, че избрах най-доброто за себе си. Бих препоръчала да следват моя пример, но, разбира се, това е акт на собствен избор“, каза София Йорданова, веднага след като получи първата доза на ваксината. 

България получи първата пратка от 2400 дози, които са предназначени само за Столичната здравна инспекция поради символичния брой на дозите. По-голяма пратка от ваксината се очаква на 25 януари. Тогава ще получим около 4000 дози, които ще бъдат разпределени между останалите РЗИ.

Според предварителния план страната ни ще получи около 500 хиляди дози от ваксината на Moderna. Имунизацията с нея изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

До момента в страната са се ваксинирали 17 038 души от първия етап на ваксинационния план, който обхваща медицински работници, фармацевти, стоматолози. Над 240 хил. души са тези, които могат да се имунизират на този етап.

Подготвят се и списъците за втория етап - той е насочен към социални работници, хората в домовете за възрастни и учителите.

И двете ваксини, с които разполагаме в България – на BioNTech/Pfizer и Moderna, действат срещу коронавируса, включително и на "британския щам". Същото се отнася и за AstraZeneca, но при нея адекватният имунен отговор е доста по-нисък, а не около 95%, както при другите две ваксини. Затова някои държави като Австралия се замислят дали да купуват от нея, защото имунитет от 60% не е достатъчен за придобиване на колективен имунитет. (България към момента е поръчала най-много от нея, бел. ред.)

Това обясни по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Ваксините, които са поставени досега у нас, са сравними с бройките във Финландия, Чехия, Холандия. А когато сме сравними с тях, се радвам“, коментира професорът.

Той посочи, че е доказано, че имунитетът от ваксината е за 7-8 месеца. „Нивото на антитела са наличие на имунитет, но не е водещият критерий дали работи ваксината, или не. Най-важен е клетъчният имунитет. Има клетъчен имунитет за вирусните инфекции, карани от нас като деца. Различните възрастови групи боледуват различно“, каза проф. Кантарджиев.

По думите му най-вероятно "британският щам" на коронавируса го има и в България, за което има косвени данни. Според Кантарджиев ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna и другите, които са в напреднал етап на разработване, имат положително въздействие върху този щам на COVID-19.

„Всеки вирус, предавайки се от човек на човек дълго време, мутира. Има 4 хиляди мутации на коронавируса, тръгнал от Ухан“, каза Кантарджиев. Най-вероятно тази мутация я има и в България. 

Европейският съюз и и ЕК направиха чудеса, САЩ направиха чудеса с броя на ваксинираните, но колективният имунитет няма да стане до края на 2021 г., смята проф. Кантарджиев. Това не бива да ни отчайва, защото създаването му чрез ваксина и мерките ще дадат ефект. Затова Кантарджиев прогнозира сериозно намаляване на броя новозаразени с коронавирус в България през лятото.

Според листовката на препарата на Moderna той представлява многодозов флакон, който съдържа 10 дози по 0,5 мл. Една доза съдържа 100 микрограма информационна РНК (иРНК) (включена в SM-102 липидни наночастици).

За лица над 18 г. ваксината се прилага като курс от две дози. Препоръчва се втората да се приложи 28 дни след първата. Липсват данни за взаимозаменяемост на ваксината на Moderna с други ваксини срещу COVID-19 за завършване на курса на ваксинация.

За лица под 18 г. липсват данни за безопасността и ефективността на медикамента, се посочва още в листовката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Нали знаеш,че всички сме равни.....,но някои са ПО равни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Мишето изобщо не го мисли той е пъзльо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Хубаво няма лошо ! Аз също ще се боцна. Притеснява ме единствено факта ,че "елита" си слага готините ваксини с РНК а за нас простолюдието ще ни "нашие" с астра зенека 70% успеваемост и струваща 2 лева. Защо така господа това ми е въпроса ? Аз също искам пфайзер или модерна защо за мен няма ? Плащаме еднакви здравни осигуровки ... аз дори плащам максимум. Искам си пфайзера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
мише , настръхваш ли като гледаш иглите от снимките ... ?! това е атавистичен рефлекс на симпатиковата нервна система провокиран от страх , има го при доста бозайници в това число и ти . така кръвта се насища с адреналин и се подготвя тялото за борба с врагът ... :))) ... в твоя случй иглите ...днес има ли нови Омрели да се присъединят към зомби армията ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още