IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако САЩ искат лидерство в чужбина, те трябва да са силни у дома

Байдън се нуждае от външна политика от типа "Америка на първо място", която ще свърже отново интересите на сънародниците му с поведението на световната сцена

11:07 | 20.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Всчики погледи отново са вперени в Белия дом.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Всчики погледи отново са вперени в Белия дом. Снимка: Bloomberg

В столиците по целия свят съюзниците на Америка изготвиха дълги списъци с желания за новоизбрания президент Джо Байдън. Те искат новата администрация да поднови съюзите, да се върне към Парижкото споразумение за климата, да се включи отново в ядрените преговори с Иран, да възстанови ясните условия за връзките с Пекин и Москва и да спазва глобалните търговски правила. Това е само началото, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Повечето идеи звучат достатъчно разумно. Те не са напълно егоистични. Байдън говори красноречиво за това как националните интереси на САЩ са отстоявани най-добре, когато страната поема международното лидерство и действа като обединител на демокрациите.

Въпреки това, да се разглеждат следващите четири години като упражнение за отмятане на правилните точки във външната политика би означавало да се пропусне значението на президентството на Байдън. Заложено е много повече от това дали Вашингтон ще се държи добре с НАТО.

Отстъплението на Америка от глобалния ангажимент започна преди Доналд Тръмп - и може да продължи и след него. Корените му се крият в общественото отчуждение от идеята, че САЩ са световният полицай и, чрез силния протекционизъм, отразен в позициите и на двете партии Конгреса, че може да се справят по-добре, ако се обърнат навътре.

Външната политика в очите на много американци се превърна в нещо, практикувано от елитите в полза на елитите. Опасността е, че страната е на ръба на поколенческа промяна в посока на изолационизма, сравнима с тази, наблюдавана през 20-те и 30-те години. Това е нещо, за което трябва да се тревожат другите западни демокрации, които разчитат на САЩ за своята сигурност.

Съществува немалък шанс съучастничеството на Тръмп в метежа срещу Капитолия да осуети надеждите му да се кандидатира отново. Напускащият президент започна да изглежда опасен дори за някои от най-верните му привърженици в Републиканската партия.

САЩ обаче имат по-дълбок проблем с крайнодесния екстремизъм в предимно белите общности от работническата класа. Ако демократите искат да се задържат на власт, Байдън трябва да отдели хората в икономическа несигурност и недоволните от тези шовинисти и теоретици на конспирацията.

Първата задача на президента интернационалист сега е да постигне успех във вътрешната политика, т.е. в икономиката.

Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ако САЩ искат лидерство в чужбина, те трябва да са силни у дома Трябва едно - да умреш.Всичко друго е по желание.По темата - и да се разцепят ме устройва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още