IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Гетов: Нежеланите реакции при разрешените у нас ваксини са типични

Договорените количества ваксини досега ще стигнат за тези, които имат желание да се имунизират, каза специалистът

13:04 | 14.01.21 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

И двете ваксини, разрешени за употреба, които се прилагат у нас, предизвикват типични нежелани постваксинални реакции. Това каза проф. Илко Гетов, който е член на Европейската агенция за лекарствата.

След старта на кампанията в страната с ваксината на BioNTech/Pfizer в България вече се извършва имунизация и с тази на Moderna, която пристигна вчера.

„Между двете ваксини няма разлика като механизъм. Разликата е в обема на самата доза, която се поставя“, обясни той в интервю пред Bulgaria ON AIR и даде две важни уточнения за дамите, които искат да си поставят ваксина. Той обясни, че в продуктовата информация за препарата на Moderna е записано, че хора, които са имали или имат разкрасителни манипулации с инжектиране на филъри в лицето, би трябвало да се въздържат от поставянето на ваксината. Това е доказано с клиничните изпитвания, посочи Гетов.

За бременните жени специалистът посочи, че от научна гледна точка няма притеснения, но ваксините не са тествани върху бременни жени. „Изследванията върху опитни животни (плъхове) не показват никакви данни за проблеми с плода", посочи експертът. 

Относно опасения, че ваксините могат да се окажат недостатъчни, Илко Гетов каза, че бройките, които са договорени за България, отговарят на обществените нагласи и очакванията на българските граждани. Договорените количества досега ще стигнат за тези, които имат желание да се имунизират. Може би през април-май ще бъдем защитени до голяма степен, посочи той.

Според него хората, които са преболедували инфекцията, би трябвало да изчекат за следваща стъпка от ваксинирането, когато е ясно, че вече са изгубили имунитета си.

Проф. Гетов потвърди, че има разрешение за ползване на 6 дози на ваксината от един флакон на BioNTech/Pfizer, така че той да стига за повече хора. "Това трябва да се прави или с т.нар. спринцовка с мъртъв обем, или по специална техника. Колегите, които поставят ваксината, са добре информирани. Няма да се отрази на реакцията на организма. Това е въпрос на организация", увери той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Това се казва "ПРЕМЕРЕН РИСК".....D:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
от тях леко се умира ама тва са желани реакции от производителите .... от хората мое са нежелани ама има умрели вече и то не малко от тия ваксини .... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Ко ви дио ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Тоест експерименти с хората. Освен това нежеланите реакции се случват а над 10 пъти повече. https://***.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/148567/study-pfizer-vaccine-causes-more-allergic-reactions-than-flu-vaccine/Ето и статия от 2003 за маскитеhttps://***.google.com/amp/s/amp.smh.com.au/national/farce-mask-its-safe-for-only-20-minutes-20030427-gdgnyo.htmlВсички *** да слагат памперсите на устите и да почват с е р ат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още