IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националистите са във възход в Шотландия

Социолози предричат мнозинство на следващите избори за партията на Никола Стърджън, което поставя на дневен ред референдум за независимост

13:24 | 14.01.21 г. 1
<p>
	<em>Петролни платформи в Шотландия. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Петролни платформи в Шотландия. Снимка: Bloomberg LP

Месеци преди изборите, насрочени за 6 май, проучвания показват възход на националистите в Шотландия. Това поставя на дневен ред въпроса за провеждането на референдум за независимост от Великобритания и завръщане в ЕС, пише Ройтерс.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън е категорична, че ще проведе референдум за независимост, ако спечели изборите през пролетта. Проучване на Savanta ComRes, провело се в периода между 8 и 13 януари, показва, че вероятно Националната партия на Стърджън ще има мнозинство в местния парламент.

Според социолозите управляващите ще имат 71 места в 129-местния шотландски парламент. Това е с осем места повече спрямо изборите през 2016 година.

Шотландците вече гласуваха за оставане в Обединеното кралство през 2014 година. Но след вота на британците за Brexit през 2016 година все по-често се чуват призиви за нов референдум, който ще позволи на Шотландия отново да стане част от Европейския съюз.

Ако Шотландия гласува "за" независимост, Великобритания ще загуби около 1/3 от площта си и около 10% от населението си, пише още Ройтерс.

Проучването на Savanta ComRes показва, че идеята за независимост от Великобритания днес има рекордна подкрепа - 57% от шотландците биха гласували "за". През 2014 година независимостта са подкрепили 45% от гласувалите в референдума.

Ройтерс посочва още, че повечето хора в страната са разочаровани не само от Brexit, но и от начина, по който правителството на Борис Джонсън управлява кризата с коронавируса. Това е и причината Консервативната партия да губи 14 места в шотландския парламент, според социологическите проучвания. Лейбъристите също губят подкрепа, но много по-ограничено - само три места.

Според очакванията в следващия парламент консерваторите ще имат 17 места, а Лейбъристката партия - 21.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Англичаните изгубиха Ирландия, сега покрай БРЕКЗИТ се видя че, и върху Севрна Ирландия нямат пълен контрол и не можаха да договорят твърда граница. Битката за Шотландия ще е голяма, там е петрола. Както се видя от БРЕКЗИТ, националистите са опасна работа. Шотландските националист подкрепяни от европейските си приятели могат да забъркат голяма каша. Иронично, но реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още