IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои фактори могат да изстрелят цената на акциите на Tesla до 1500 долара?

Пазарната капитализация на Tesla може да нарасне до 1,4 трлн. долара през 2021 г., но при определени условия

19:48 | 14.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Нито една акция на фондовата борса не привлича повече внимание от Tesla. Много от поддръжниците на компанията я възприемат като най-значимия иноватор на 21 век. Противниците в същото време предполагат, че това е балон, който скоро ще се спука.

Инвеститорите с бичи настроения спрямо Tesla за момента побеждават. Акциите на компанията поскъпнаха с около 750% през 2020 г., като цената им вече надхвърля 850 долара (17:50 ч. българско време). 

И все пак биковете не са убедени, че добрите времена вече са отминали. Анализаторите от Wall Street са оптимисти за дългосрочните перспективи пред Tesla. Най-оптимистичният ценови таргет на анализатор достига 1083 долара за акция - повече от 50% над нивото, на което акциите приключиха през 2020 г., и с около 20% по-високи от текущата цена на книжата на автомобилния производител.

Според Дан Каплингър от The Motley Fool цената на акциите на компанията може да достигне 1500 долара, което ще изстреля пазарната капитализация на Tesla до 1,4 трлн. долара.

Това може да се случи дори още през тази година, но само при определени условия.

Tesla трябва да достави 1 милион превозни средства през 2021 г.

Инвеститорите обичат да виждат растеж. За Tesla най-очевидният признак на успех е броят превозните средства, които доставя на купувачите. До този момент една много лоялна клиентска база гарантира, че има достатъчно търсене на автомобили Tesla, когато превозните средства се появяват на пазара. Най-голямото ограничение е производственият капацитет, който Tesla се опитва да разшири с изграждането на фабрики извън САЩ, обособявайки различни хъбове, за да скъси географската дистанция между автомобилите и потребителите.

Tesla достави почти 500 000 автомобила през 2020 г. Това надмина очакванията на Wall Street, въпреки че се размина с малко с тези на Илон Мъск. Това също така представлява солиден ръст от над 35% спрямо година по-рано.

Достигането до продажби от 1 млн. броя би било още по-голям подвиг, който за момента не може да бъде осъществен.

Глобалната експанзия на Tesla трябва да се осъществи бързо

Tesla знае, че колите ѝ са задължителни за автомобилната индустрия на фона на мащабната електрификация, която вече започна в много страни по света. Компанията трябва да се възползва от стойността на своята марка, с която се слави на световните пазари.

Въпросът е как най-добре да направи това. Например Индия е огромен потенциален пазар и Мъск вече насочва фокуса си натам. Само през тази седмица акциите на индийския автомобилен гигант Tata Motors поскъпнаха заради спекулациите, че може да започне производството на автомобили Tesla за субконтинента.

Пожертването на качеството за сметката на скоростта на излизане на пазара на даден модел Tesla може да бъде катастрофално за марката. И все пак по-бавното темпо на разширяване рискува да позволи на конкурентите да се наложат на обещаващи пазари.

Акционерите на Tesla трябва да продължат да имат вяра в компанията

Инвеститорите на Tesla изглежда са научили урок около вълненията при криптовалутите. Сред многото инвеститори в биткойн са и тези, които са закупили и задържали своите токени по време на целия период на ценова нестабилност през последните 10 години.

Много акционери на Tesla следват същата стратегия като феновете на биткойна, за да станат богати. Те вярват, че компанията е не само врата към богатството, но и най-добрият начин да бъде реализиран планът за едно по-светло, зелено и устойчиво бъдеще.

Всичко е възможно, но това е дълъг път…

Забавно е да се спекулира колко много могат да поскъпнат акциите на Tesla в близко бъдеще. В крайна сметка обаче, това, което има значение за дългосрочните инвеститори, е дали Tesla може да продължи да реализира пълния потенциал на своя основен бизнес. Дори това да не доведе до рязко покачване в цената на акциите през тази година, компанията все пак би могла да се радва на акции от по 1500 долара и повече в даден момент в не толкова далечното бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мани я теслата дядя вова , ти с едногодишните субсидии от кутев можеш да си купиш четвърт акция , я глей матушката каква светкавица е сделала ...http://e-zetta.ru/en/?5200 , ще струва, ако ЩЕ я започнат да я правят някога ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Нищо не може да избута тесла до ниво...Най-вероятно скоро ще видим мечи пазар на тези акции през 2021...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Кои фактори могат да изстрелят цената на акциите на Tesla до 1500 долара? Истерията на лобистите. Някои журналисти им викат. Други преститутки.Едни тъй, други инак... както казва Колю Фичката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още