IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият удар на САЩ - този път по Xiaomi

Администрацията на Тръмп забрани американски инвестиции в китайския технологичен гигант

16:08 | 15.01.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Производителят на смартфони Xiaomi се превърна в поредната китайска технологична група, която попада под ударите на администрацията на Доналд Тръмп. Днес Xiaomi беше добавена към черния списък, забраняващ американски инвестиции в нея. Новините рязко потопиха цената на акциите на компанията, пише Wall Street Journal.

Xiaomi, компания за потребителска електроника, която се фокусира върху мобилни телефони и умни устройства за дома, успя да избегне натиска от САЩ дори когато Вашингтон затегна хватката си около китайски технологични групи като Huawei Technologies, опитвайки се да ограничи достъпа им до американски технологии и финансиране.

През последните 12 месеца цената на акциите на Xiaomi се увеличи повече от два пъти, а компанията бързо успя да увеличи пазарния си дял. През третото тримесечие на 2020 г. тя изпревари Apple и се превърна в третия по големина производител на смартфони в света според Gartner.

Днес обаче Министерството на отбраната на Съединените щати добави Xiaomi към списък с компании, за които твърди, че подкрепят китайските военни. Съгласно условията на изпълнителната заповед, издадена от президента Доналд Тръмп, решението означаа, че след 60 дни американски инвеститори няма да могат да купуват акции от Xiaomi. Освен това имат година, за да разпродадат всички нейни книжа, които притежават.

Листнатите в Хонконг акции на Xiaomi понижиха стойността си с близо 14%, преди да приключат деня с 10% спад.

От своя страна, компанията заяви, че предлага продукти и услуги за потребителски и търговски цели и не е собственост, не е контролирана или свързана с военните в Китай. В документ до борсата тя посочва още, че не е “китайска комунистическа военна компания“ според американската дефиниция.

Xiaomi заяви, че ще предприеме необходимите действия, за да защити себе си и своите акционери.

„Дори не ми е минавало през умна, че тя ще бъде класифицирана като китайска военна компания“, коментира Кевин Чен, технологичен анализатор в China Merchant Securities. „Но поне не е в черния търговски списък“.

Тъй като не попада в този списък, който ограничава компаниите да изнасят технологии с американски произход към фирми без лиценз, Чен твърди, че компанията ще продължи да си набавя чипове от Qualcomm и Android от Alphabet.

Това контрастира на случилото се с Huawei, чиито международни продажби спаднаха заради американските рестрикции. Чен твърди, че Xiaomi има добър шанс да отнеме от пазарния дял на Huawei в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
hazard
преди 3 години
Не, към kane e.Глей, какво е написал ......тези корпорации направиха живота на хората по добър и тяхното съществуване е позитивно, но в свят с конкуреция. Без нея всички сме губещи .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Асо Пика
преди 3 години
Пич ..... въпроса ти към мене ли е ?? Щото аз най- много мразя на тоя свят :либералните зелени вегански джендърски ***.щ.и.н.и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
hazard
преди 3 години
Ти си някакво издухано либералче, що не се изнесете всички като тебе дето виждате плюсовете, да си вземеш Корпорациите и да си направите държава ??Ние ще си караме на старите Блакбъри, Йахоо и Уиндоус 7 ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Твова може и да е, един ден далечното бъдеще. Има много футористични филми направени подобни. Аз по скоро говоря за настоящето и средноссрочно. В нашип живот, това което си описал няма да се случи. Тези корпорации направиха живота на хората по добър и тяхното съществуване е позитивно, но в свят с конкуреция. Без нея всички сме губещи / освен ако не сме акционери да минимизираме заибите с печалби - но да не забравяме, че не всичко се купува с пари все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Асо Пика
преди 3 години
Мъжки ...... ква свободна търговия виждаш в днешния свят и къде, а ?Общата пазарна капитализация на техно компаниите Microsoft, Alphabet - компанията майка на Google - , Apple, Facebook, Amazon и Twitter е почти 8 трилиона долара. И когато тези техно компании се обединят в едно и си направят собствена свръх държава, тя ще е 3-тата световна икономическа сила, кат остави след себе си говедарията сащ и Китай Тва е бъдещето : ЕДНА огромна свръх Държава - Корпорация. Така ще е и в сферата на други услуги и производства, които ще бъдат нещо кат периферия или отделни сектори в тая нова държава - корпорация. Някой да вижда някъде добрата стара свободна търговия и инициатива, свободен пазар ?? Всичко, всички закони, норми и правила на играта ще се определя от Държавата - Корпорация,, тя ще определя колко имота да имаш, къде и дали изобщо имаш право да притежаваш недвижим имот, ако социалния ти рейнитг е нисък, тя ще определя кво ще ядеш и имаш ли право изобщо да си жив !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
alchen
преди 3 години
Аз пък имам акции в xiaomi, ако съм сгрешил ще го видя тепърва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
kane
преди 3 години
забравих да спомена от къде идва на апъл кеша - от 200% марджин печалба на продуктите им - само балъците ги купуват/ по подобие на тесла /Марджина на Ми е около 45%. т.е. притежавам телефон МИ и акции на апъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Всичко тов се прави само и единствено за защита на апъл и пре, пре скъпите им телефони. И в частност Бъфет.Ползвам МИ телефон вече 5та годин и съм доволен като цяло, пак бих си купил.Когато го купивах беше с 4-5 пъти по евтин от апъл еквивалента, а с по добри някои характеристики.Радвам се че тръмп си отива... дано и тръмпизма си отиде с него и се възроди свободната търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още