IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Харчете повече и след това още малко!

Продължавам да съм защитник на фискални политики,, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производство и потребление, твърди още тя

20:46 | 15.01.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: архив&nbsp;&nbsp;EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: архив  EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Политическите лидери трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на участието си в руския икономически форум на името на Егор Гайдар. 

„Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: „Моля, харчете“. Харчете колкото можете и след това похарчете още малко“, казва Георгиева, цитирана от Ройтерс.

"Продължавам да съм защитник на фискални политики, защитаващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението", допълни тя пред руския международен икономически форум.

Управляващият директор не даде конкретни икономически прогнози, но ясно изрази желанието си правителствата да увеличат разходите си и поясни, че синхронизираният подход в международен план е най-подходящ за растежа.

През 2020 г. МВФ оказа подкрепа на 83 държави, каза тя.

Георгиева похвали руската централна банка за монетарната ѝ политика, както и финансовото министерство за фискалните стимули, което според нея е такъв пример за синхронизиран подход.

Според нея е нужно още международно сътрудничество - подобно на това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19 - и в сфери като цифровия растеж и зеления растеж.

„В МВФ изчислихме, че координираните фискални стимули на Г-20 в зелена инфраструктура - ако бъдат координирани правилно - могат да донесат две трети по-голям ръст, отколкото ако всяка страна действа без да се съобразява с останалите“, даде пример Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Кристалина,Кристалина.....,не всеки получава твоята заплата за да харчи неугледно.....,ти точно се вписваш в българската поговорка че ситияне вярва на гладния.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Тази лелка, да вземе да се скрие, или поне, да спре да бръщолеви, а? "- ХарчЕте".- А какво, откъде, с какви гаранции за утре? Високоплатено ДРЪНКАЛО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Тези интервюта са просто цитиране на добре известните напълно компрементирани теории на Кейнс и тук там на Фридман, макар че Фридман не е особено харесван от лакеите на властта в САЩ...Ти имаш ли изобщо представа как властта мери инфлацията - в детайли става въпрос, защото уверявам те, че ще останеш много неприятно изненадан как е получен лъжливия резултат... Данните са толкова силно манипулирани, че те в момента не значат почти нищо и реалната инфлация е минимум 300%-500% повече от обявената... Инфлация има много във всеки сектор на икономиката, просто се лъже, че няма за да не се събуди електората и за да не се вдигат пенсии и социални помощи, които са вързани с инфлацията и се разчита, че номерът ще мине.. 2020 беше най-инфлационната година у нас от 1997 насам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Съгласен съм с нея.Лошото е ако това спре да работи какво ще последва после.Защото за удовлетвореност и щастие печатници няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Доколкото разбирам казаното от Кристалина е насочено към правителствата и големите играчи в икономиката. То не се отнася за нас, обикновенните хорица. Ние ще се справяме както можем според ситуацията. Неприятното е че не я знаем каква е. Можем само да правим предположения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 3 години
И кво не ви харесва от казаното от Кристалина ? Едно към едно от постулатите на Дж.М.Кейнс - апропо обявен за най-влиятелният икономист за 20 в. , а и към момента . Явно празнословието се е настанила тук трайно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Нека уточним, че той говори предимно за развитите страни, а до колкото разбирам ти говориш предимно за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Не бих се съгласил с казаното то теб. Погледни датата на видеата. През 2020 започна реалното печатане на пари. До 2019 имаше просто финансов инженеринг и парите са само на хартия и се въртяха в горните словеве на пирамидата. Цената на асетите расте, но за последните 40 години доходите на малкия човек в развитите икономики почти не е мръднала. Темата е доста обширна и не може да я обсъдим в този форум. Това, което обяснява Ричард В. е изключително вярно. Той има дълги интервюта обясняващи каква е механиката зад това което казва и както виждаш той я е тествал на практика. Двете видеа са доста обвързани дефлационните сили са породени от това, силното обедняване на класите, производствените процесите са автоматизирани и се автоматизират което е доста по-евтино и т.н. Money velocity е силно намаляло поради тези причини ... и т.н. Жалко. че не може д асе видим на по бира две :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Всичката информация представена в тези видеа просто не е вярна.,.Тя се базира на манипулирана правителствена стъкмистика, подобно на някогашното работническо дело, което лъжеше за всичко буквално и само датата беше вярна в повечето броеве...Много лесно може да увериш, че всичко това е лъжа ако съставиш списък да кажем 10-20 продукта, които хората най-често купуват и запишеш цената им с сравниш какво е станало след 12 месеца...Ето ти малка потребителска кошница за 2020парно +20% увеличениевода +10% увеличениесвинско месо + 20% увеличениетелешко месо +30% увеличениехляб +30% увеличениехирургически маски +500% увеличениедезинфектант +300% увеличениеелектроника +30% увеличениеКъде са огромните дефлационни сили? Съществуват ли изобщо освен на хартия? Всичките тези лъжи са просто хвърляне прах в очите на наивниците, отвличане на вниманието им с цел те да не направят нищо и да пляскат докато бъдат ограбени от банкери, корпорации и политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Добре е че такива теми поне са над нивото Доньо Доневите герои в този форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още