IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият автомобилен гигант Stellantis ще създаде съвместно предприятие в Китай

Новият бизнес, който ще се управлява съвместно с китайските дружества Chery и Guangzhou, ще произвежда разнообразна гама от превозни средства

10:20 | 17.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните концерни Fiat Chrysler Automobiles NV и PSA Group, които се обединиха с идеята да създадат голям международен индустриален колос, водят преговори с китайските компании Chery Automobile Co. Ltd. и Guangzhou Automobile Group за създаване на съвместно предприятие, съобщава Bloomberg, цитирайки китайската медия Yicai.

FCA и PSA завършиха сливането си през уикенда, създавайки ново предприятие на име Stellantis NV. 

Новата група планира да притежава 75% от акциите в начинанието с китайските компании, което ще изгражда разнообразни превозни средства, от леки автомобили до енергийно ефективни превозни средства, според Yicai.

Stellantis може също да закрие своето съществуващо съвместно предприятие в Китай, за да освободи място за нови операции.

В събота (16 януари) FCA и PSA приключиха със сливането в сделка за 52 млрд. долара, създавайки група с годишни продажби от около 8,1 млн. автомобила.

За първи път плановете за сливане бяха обявени през октомври 2019 г.

FCA и PSA заявиха, че Stellantis може да намали годишните разходи с над 5 милиарда евро без да се налага да затваря заводи, като инвеститорите ще искат повече подробности за това как ще реализират този план.

Главният изпълнителен директор на FCA Майк Манли, който ще ръководи американските операции на Stellantis, заяви, че 40% от очакваните полезни взаимодействия между производителите ще произтичат от сближаването на платформите и трансмисиите и от оптимизирането на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, докато 35% ще дойдат от спестявания при продуктите, а други 7% - от икономии и търговските операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хаха, после да няма неразбрали защо акциите на тесла летят, а тия са като последната българска подводница... ще борят конкуренцията с бюрокрация! смехххх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
то fiat и досега пестяха в колите им , кво ще пестят още ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още