IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Точно преди 60 години Кенеди пое факела на свободата в света

Днес Байдън знае, че най-важната му задача е да осигури оцеляването и успеха й в самите САЩ

14:06 | 20.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ще бъде ли отново Америка маяк на свободата за всички потиснати народи? Снимка: Bloomberg</em></p>

Ще бъде ли отново Америка маяк на свободата за всички потиснати народи? Снимка: Bloomberg

На 20 януари 1961 г. Джон Кенеди, най-младият президент в историята на Америка, произнася встъпителното си обръщение от стълбите на Капитолия. Точно 60 години по-късно Джо Байдън, най-старият президент на САЩ, ще положи клетва на същото място - само дни след като то беше щурмувано от метежници, пише Гидиън Рахмън за Financial Times. 

Кенеди използва величествения фон на сградата на Конгреса, за да провъзгласи, че „факелът на свободата премина в новото поколение“. Байдън е представител на старото - това, което сега се страхува, че има опасност факелът да бъде угасен, дори в самата Америка.

Гледайки отново обръщението на Кенеди, прави впечатление колко голяма част от него е отправена не към американския народ, а към лидерите на Съветския съюз. Той говореше в разгара на Студената война. Голяма част от американския елит сега вярва, че САЩ са на прага на втора студена война - този път с Китай. Но за разлика от Кенеди Байдън не може да обещае, че ще „плати каквато и да е цена и ще поеме каквато и да е тежест“, за да гарантира „оцеляването и успеха на свободата“ по целия свят.

Новоизбраният президент и неговите съветници знаят, че най-важната им задача е да осигурят оцеляването и успеха на свободата в самите САЩ. Страната бе разклатена от двойното въздействие на пандемията и президентството на Тръмп - както и от нагнетяването на социални и икономически проблеми по време на цяло едно поколение.

Безпорядъкът в Америка е възможност за Китай. Като част от планирания отпор срещу Пекин, Байдън беше планувал да свика среща на върха на световните демокрации. Но след опита за държавен преврат от страна на действащ президент Америка може да няма доверието да действа като обединител на свободния свят. Демократичната среща на високо равнище вероятно ще бъде тихо загърбена в полза на срещата Д-10, инициирана от Обединеното кралство.

Голяма част от очертаващата се битка на Америка с Китай ще бъде за икономическо влияние по целия свят. В края на 2019 г. 128 от 190 страни в света вече търгуваха повече с Китай, отколкото със САЩ. Централната роля на Китай в глобалната търговска система ще се увеличи тази година, като Световната банка прогнозира китайската икономика да нарасне с около 8%, в сравнение с 3,5% за САЩ.

Американците водят борба с Китай и за формирането на техническите стандарти и регулации, които управляват световната икономика. САЩ се нуждаят от нови инструменти, които да надхвърлят принудителната сила на санкциите.

Но екипът на Байдън, разтревожен от възхода на популизма и протекционизма в страната, даде ясно да се разбере, че Америка е малко вероятно да подпише скоро нови търговски сделки, което ще затрудни разширяването на влиянието на САЩ.

Последна актуализация: 16:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Успех на Байдън по пътя на Кенеди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Той Жо вече нищо не знае сичко е забрайл завалията, а какъв Рептил е назначил на здравеопазването да ни пази Господ .... НО след 4г. ако до тогаа половината щати не са поели по пътя на Украйна (шот аз така ги виждам слободите) тия ше са валат ама тотал щета .... Желаем им успех и скоротечен разпад дан се мъчат ората много, а да почнат на чисто ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
И точно днес тия дето поставиха деменцията Байдън у Белио дом навряха факела на свободата в г*за на статуята на свободата. Хич да не ми правят паралели с Кенеди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Точно преди 60 години Кенеди пое факела на свободата в света ...реши да пресуши вашингтонското блато и го гръмнааа.Дедо Дони поне само го шкартираха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 3 години
Продължаваме със смешните статии, а?Кенеди беше продукт на мафията. Издигнат от нея на висок пост - започна да я преследва и громи. Е, получи си заслуженото по закона на омертата.Бай Пън и той е издигнат, пак от мафията, на същия пост. Ама са го избрали слаб, безволев и педофил, че да им е удобен за логаритмуване.Кво му е смешното на таз статия, ше попитате? Патоса тип соцялистически реализъм. Тука, в източна европа, сме преситени до козирката с него. И даже можем да ви датирам за кой период на соцреализъмъ става въпрос. даже не за зрелия, 80-те години, а за този 1945-та. Светлия нов ден ИДВА, а борбата с врага с партиен билет е в разгара си. В резултат: кастрирана, но идеална картинка се пропагандира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още