IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се извънредната епидемична обстановка да се удължи с 3 месеца

Нещата са притеснителни в Европа заради лошите тенденции, свързани с новия „британски“ щам, каза здравният министър

15:55 | 21.01.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването и Националният оперативен щаб ще предложат на правителството от 1 февруари извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с три месеца. Това каза здравният министър Костадин Ангелов в рамките на блиц контрола в парламентарната здравна комисия днес.

Срокът ще е необходим за разгръщането на всички необходими мерки, поясни той. И допълни, че тече дискусия за разхлабване на мерките и проявяват разбиране към всеки бранш, но разхлабването ще започне от сферата на образованието, спорта, културата, здравеопазването. Ще се следи заболеваемостта и ако тя не нараства, ще се отпускат още мерки, каза министърът. 

„Нещата са притеснителни в Европа заради лошите тенденции, свързани с новия „британски“ щам, защото той се разпространява по-лесно и по-бързо - един преносител заразява 2,6 души. Ако се случи това в България, а с голяма вероятност се допуска, това ще постави в риск бъдещите противоепидемични мерки“, каза министърът.

Няма как педагогически съвет да въведе или отмени противоепидемични мерки. Така здравният министър отговори на депутатски въпрос действително ли се обмисля педагогически съвети да решават за отваряне или затваряне на училище.

„Само министърът на здравеопазването по закон има право да решава отваряне или затваряне на училищата“, каза Ангелов.

Работи се по медицинския протокол за провеждане на предстоящите избори, макетът ще е готов до месец. Основната цел е да запазим живота и здравето на българите, подчерта министърът.

Организацията ще е стабилна, обеща Ангелов.

Бави ли се ваксинацията у нас

Костадин Ангелов обясни защо България изостава с ваксинацията и коментира защо в някои класации страната ни е на последните места по ваксиниране в Европа.

„Със сигурност това е така“, каза Ангелов. Той обясни, че специалистите от Щаба са взели консервативно, но правилно решение първата пратка от ваксините  - тази на Pfizer, да се разпредели така, че хората, получили първа доза, да получат гарантирано и втората. Здравните власти са допуснали възможността за забавяне на доставените количества. 

Ако бяхме използвали всички количества, както направиха нашите колеги в Европа, сега нямаше да имаме втора доза за 17 хиляди българи. Именно затова България изостава във ваксинацията, обясни министърът. Има държави, като Италия, които в момента не могат да направят втората доза, а това сериозно компрометира изграждането на имунитета и на практика проваля ваксинацията.

Нашият план по ваксинация върви добре, доволни сме от изпълнението му, в някои области са готови да преминат към втория етап, който предвижда имунизация на педагозите.

Информационна кампания за ваксинацията

Обществото не е добре информирано за ползите от ваксинацията, към момента под половината от българите искат да си поставят ваксина срещу коронавируса, отчете Ангелов пред депутатите от комисията. Той обаче побърза да допълни, че има добри признаци за увеличаване на броя и даде пример с медиците, при които желаещите ваксина са вече 50% на някои места при 30% в началото на кампанията.

Информацията за ваксините е важна, тя променя нагласите на много хора, заяви министърът. Именно информацията ще надвие страха и така ще стигнем до колективен имунитет, който не може да бъде постигнат без ваксинация, заяви той.

По думите на министъра проблемът с разяснителната медийна кампания за ползата от ваксинирането е валидна за целия Европейски съюз. „Някои държави дори не говорят за такава. Ние не сме от тези държави“, посочи Костадин Ангелов. Той припомни, че е разработено мобилно приложение, което скоро ще е готово и всеки ще може да го инсталира на телефоните си. Там се намира цялата информация, свързана с ваксините и всички последни научни статии по темата.

„Изготвянето на листовки и други печатни материали не е пригодно за момента, затова се акцентира на социалните мрежи и онлайн канали“, посочи министърът на здравеопазването.

Изборите в пандемията

Мисли се в посока за ваксиниране на хората в секционните избирателни комисии и други участници в изборите, каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос. 

„Няма да се нарушава ваксинационният план, но ако е необходимо ще се направи промяна с правителствено решение. Има време за организация по имунизация на тези хора, ще се направи всичко необходимо. Обсъждат се мерките в детайли“, увери здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
aa не, повтаряш се от както си регистриран тук :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Gerasim_Burgaski
преди 3 години
рев кремълска от *** КЕФФФФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Тиранията тече с пълна сила. Повтарям се от началото на пландемията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
За огромно съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Да ***** колониалната администрация! Ура другари!Упс, абе вече доде новият хазяин на Белио Дом,оти ги ручаме жабетата,като демокрацията победи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Народа седи в кошарата като агнета пред Гергьовден и тихо гледа бавното си унищожение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още