IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Страните от ЕС могат свободно да купуват и други ваксини срещу коронавируса

Унгария одобри по спешност руската ваксина "Спутник V", но това разрешение дава правото за употреба само на територията на страната

16:01 | 22.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Страните от ЕС могат свободно да избират и поръчват ваксини, които не са включени във ваксинационната стратегия на общността, каза говорителят на ЕК по здравните въпроси Стефан де Кеерсмекер по време на обедния брифинг на институцията.

Неговият коментар е свързан с подписания договор от Унгария за доставка на 2 млн. дози от руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V". Европейската агенция по лекарствата (EMA) тепърва ще разгледа документацията на руския производител - Гамалейския институт.

"Това, което е важно за нашата ваксинационна стратегия, е, че ние се опитваме не просто да доставим различни ваксини, а и че ваксините, които купуваме, имат нужните гаранции за безопасност и ефективност", допълни още той.

По отношение на ваксините ЕК реагира като инвеститор - избра се списък с производители, отчитайки различни критерии, прецени се кои от тях се произвеждат в Европа и така бяха водени преговори, уточни говорителят на институцията Ерик Мамер.

Брюксел е помогнал на тези компании да разработят своята технология, а след одобрението и сключването на договора за доставка, страните от общността са заплатили за тези ваксини.

Заедно със страните от ЕС изготвихме голямо портфолио от ваксини и запазихме към 3 млрд. дози ваксини, добави де Кеерсмекер. Без одобрение от ЕМА обаче тези ваксини няма да бъдат доставени в общността.

Унгария стана първата страна в общността, която даде одобрение за използване на "Спутник V", но то важи единствено за територията на страната. Одобрението е издадено "по спешност", което означава, че са използвани специфични критерии и е под строги условия, уточниха по време на брифинга днес.

Не е възможно страните да ускорят процедурата по получаване на ваксини по силата на подписаните от ЕК споразумения от AstraZeneca чрез одобрение "по спешност". Заявените количества от компанията могат да бъдат използвани само с одобрението на ЕМА, каза Стефан де Кеерсмекер.

Други производители, които искат да продават своите ваксини в ЕС, могат да се обърнат към ЕМА за разрешение, посочи още Мамер.

Договорките с Pfizer/BioNTech са разчетени по дози, стана ясно още по време на брифинга, излъчен във видеосистемата на ЕК. Преди дни лекарствената агенция позволи от флаконите да бъдат извличани 6, а не както е заложено от производителя 5 дози. Това става възможно чрез специални игли и спринцовки.

В момента се анализира как това ще се отрази върху договора за доставки на ваксината, обясни де Кеерсмекер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
Нямаш си и представа маджарите и прабългарите колко близки народи са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Унгария си намери мястото. Ето в каква компания се е наредила : "Кроме того, в четверг же стало известно об одобрении применения Спутника V совсем в другой части планеты в Объединенных Арабских Эмиратах. Вакцина Спутник V также зарегистрирована в Аргентине, Парагвае, Боливии, Сербии, Алжире, Палестине и Венесуэле и есть все основания полагать, что это только начало."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Унгарците нямат съюзниици. Винаги са били врагове със съседите си. Вечно са желали чужди земи. Затова и след Втората световна повече от една трета от населението и площта и са откъснати от нея. Само към немски територии не са проявявали апетит. През 10 век когато се установяват на в днешна Унгария, маджарите(вид монголци) изпращат армията си за грабежи в германските земи. Немците ги разбиват и пленяват голяма част. Вместо да ги избият или продадат в робство, изрязват им ушите и носовете и ги пускат да се приберат. Имало е огромен възпитателен ефект, защото десет века не поглеждат нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Радвам се, че унгарците избраха "правилната" ваксина. Надявам се всички да се ваксинират. И така няма да подяждат ваксините на съюзниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
охоо специални игли и спринцовки, това май си плаче за лиценз.от къде на къде ще се бие ваксина с НЕспециални игли и спринцовки?! кой знае какви странични ефекти могат да имат обикновените игли и спринцовки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още