IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е притискана да изхвърли Telegram, както направи с Parler

Бивш посланик на САЩ дава подразделението на Alphabet на съд, настоявайки за премахването на Telegram от магазина за приложения

09:44 | 26.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бивш посланик на САЩ иска Google да направи с Telegram това, което направи с Parler.

Марк Гинсбърг даде подразделението на Alphabet Inc. на съд в понеделник, като поиска от съд в Калифорния да изиска приложението Telegram да бъде премахнато от Google Play Store, защото улеснява насилието, екстремизма и антисемитизма.

Особено след убийството на Джордж Флойд и встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент Telegram се използва за заплашване, насърчаване и координиране на расисткото насилие, твърди Гинсбърг, който беше посланик в Мароко по време на мандата на Бил Клинтън. Той посочва, че след щурма на 6 януари над Капитолия в САЩ Google е спряла Parler от магазина за приложения, тъй като редица негови десни потребители са изразили подкрепа за обсадата и по-нататъшното насилие.

„Google не е предприела никакви действия срещу Telegram, сравними с действията, които предприе срещу Parler, за да принуди Telegram да подобри своите политики за модериране на съдържанието“, се казва в иска на Гинсбърг. Той подаде подобна жалба на 17 януари срещу Apple Inc., която също извади Parler от магазина си за приложения след щурма в началото на януари.

Google не е отговорила на искане за коментар от страна на Blooberg. Telegram също не коментира темата. Павел Дуров, основателят на Telegram, заяви през миналата седмица, че модераторите на компанията са премахнали стотици публикации след бунта в Капитолия и че призивите за насилие няма да бъдат толерирани.

Amazon.com Inc. заяви, че има собствени опасения за насилственото съдържание в Parler, след което отказа да ѝ предоставя уеб хостинг услуга.  Действията, предприети срещу Parler, както и забраната на акаунтите на бившия президент Доналд Тръмп и други лица от Twitter Inc. и Facebook Inc., предизвикаха широкообхватни дебати за контрола и отговорностите на технологичната индустрия върху речта.

Канал в Telegram е посветен на „бежанците от Parler“. Някои потребители на Telegram призоваха последователите да се откажат от плановете си за втори протест във Вашингтон в подкрепа на Тръмп за сметка на изненадващи атаки в цялата страна, разкриват документи по делото.

Искът също така обвинява Telegram, че служи като платформа за продажба на незаконни и контролирани вещества, включително LSD и кокаин.

Гинсбърг, който е евреин и е отгледан в Израел, твърди, че е бил обект на два опита за покушение поради религиозните си убеждения. Неговата организация Coalition for a Safer Web, посочена също като ищец по делото, твърди, че тя принуждава платформите на социалните медии да прекратят своята толерантност към антисемитизма и даването на възможности на екстремистки групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gerasim_Burgaski
преди 3 години
тоз пъкпульо кви рф програми сти ве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Google е притискана да изхвърли Telegram, както направи с Parler Е то и Русия скочи срещу Telegram, но руските програмисти трева не пасат,Бойче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още