IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Brexit се удави в бюрокрация

Договорите ще се управляват от комисии, които още не са сформирани, не е ясно и кой и как ще наблюдава работата им

08:16 | 27.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Brexit означава бюрокрация. Или поне когато става въпрос за това сделката да започне да се наблюдава и прилага.

След като търговската сделка между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания беше сключена малко преди Коледа, вниманието се насочи към това как точно ще работи тя на практика. Някои компании казват, че прекъсването на работата и разходите, породени от нетарифните бариери, вече показват недостатъците на споразумението, пише онлайн изданието Politico.eu.

По коридорите на Уайтхол сега отеква друга заплаха. В ход са спорове заради опита да се приложи „институционалната рамка“ на сделката - или, по думите на едно длъжностно лице, запознато с детайли, жестоката бюрокрация.

„Комисиите са от решаващо значение за изглаждането на някои от многото проблеми, които ще възникнат по силата на това споразумение“, казва Катрин Бърнард, професор по европейско право и трудово право в университета в Кеймбридж и член на мозъчния тръст Changing Europe за Великобритания.

Мрежата от комисии, работни групи и форуми, очертани в търговската сделка, ще бъде от решаващо значение за нейното оцеляване, тъй като тя се сблъсква с предизвикателства от страна на регулаторите, бизнеса и адвокатите. Лондон и Брюксел обаче почти не дават подробности за тяхната работа.

Сделка като никоя друга

До април миналата година Антон Спишак е член на британския екип за преговори и се е опитвал да обедини структурите за управление на сделката. Той търси други световни аналози, но стига до извода, че това не е обикновено търговско споразумение.

„Много международни споразумения имат годишни срещи и някои институции, които са сходни, но рядко се извършват такива задълбочени операции“, казва той в настоящата си роля на политически лидер в търговията и икономиката в Института Тони Блеър. „Това споразумение е много различно, защото е много повече интегрирано партньорство“, допълва той.

Според Спишак всеки, който се опитва да се ориентира как ще се управлява сделката, трябва да осъзнае, че Великобритания и ЕС са подписали три взаимозависими сделки, а не само една. „Това е многопластова връзка с три различни слоя на управление“, посочва той.

Тези три бюрократични групи включват международните структури, изложени в Споразумението за оттегляне, които определят условията за оттегляне на Великобритания от ЕС. Този документ е финализиран през 2019 г. След това има органи, необходими за управлението на Северноирландския протокол, а после са органите, които прилагат самото споразумение за търговия и сътрудничество, което има свои собствени сложни управленски нужди.

Подробното разглеждане на споразумението за търговия и сътрудничество разкрива не по-малко от 19 специализирани комисии и четири работни групи, всяка със сложни линии за докладване една на друга. На върха на „дървото“ е Съвместният съвет за партньорство, който отговаря за политическия надзор на сделката.

Все още не е ясно кой ще представлява Обединеното кралство в този съвет. Според запознати това ще е Майкъл Гоув, който вече изпълнява подобна роля за Обединеното кралство в съвместната комисия по споразумението за оттегляне.

Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Инсорс на всичко възможно в ЕС, и да бъде забравен този остров. Има по важни проблеми за решаване от това дали мъпетите да могат да пресичат границата със сандвичи или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още