IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И България затяга мерките за носенето на маски

Отпада възможността да се ползват шалове и шлемове, от началото на следващия месец работата си възобновяват търговските центрове и МОЛ-овете

20:46 | 26.01.21 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На фона на опасенията за новите варианти на коронавируса, за които се предполага, че се разпространяват по-лесно и може да са по-смъртоностни, България се присъединява към други държави, които затягат мерките за носене на маски на открито.

С една от три издадени във вторник заповеди на здравния министър проф. Костадин Ангелов се слага край на възможността вместо маски да се използват шлемове, шалове или други средства, покриващи носа и устата. 

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. 

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и подобни събития, пише в заповедта на министъра.

По този начин страната ни се присъединява към други европейски държави, въвели подобни ограничения. Преди дни Германия удължи противоепидемиологичните мерки до средата на февруари и затегна правилата за носенето на маски. Там сега е задължително в обществени места носенето на медицинска маска. Хирургическите маски и тези от типа FFP2 имат по-висок защитен ефект от ежедневните.

Германското общество за болнична хигиена обаче се съмнява дали тази мярка има смисъл. То вече беше изразило критиките си преди две седмици, когато правителството на Бавария реши да направи този тип маска задължителна. Такива маски трябвало да се носят само от обучен персонал в клиники и то само след предварителен професионален медицински преглед поради повишеното съпротивление за дишането и произтичащите рискове.

С друга заповед от днес от 1 февруари България разрешава посещенията в кината и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, но при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция.

От началото на следващия месец фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

От началото на следващия месец работата си възобновяват търговските центрове и МОЛ-овете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават само ако са придружени от родител, настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

От 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Че си пенсиониран текезесар се вижда от самолет, а то тръгнало да се хвали с тоя факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
къде , впрочем си следвал психиатрия... ако се съди по стила , само на 4и километър .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
културата ми е "ткзс-арска" , но в никакъв случай куpвенсka ... гевендията и на дърти години си остава гевендия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 3 години
абе ти се напъна са напишеш повеченот три реда, хахахаа.Уви качеството е същото :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 3 години
Ваксини, маски ,мерки- КОВИД АЛИЛУЯ .Новия бог прави чудеса- зеленчуците почват да четат, стават успешни предприемачи (нищо че е на гърба на пенсиите и хипохонриците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
penman
преди 3 години
Форумните и.диоти със северо-източен уклон, пак громят ковидната измама от ранни зори! Преди много години учех психиатрия и съм запомнил, че за лудите умората и съня са неприсъщи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
селски , не изнасяй ткзс-арската си култура и практически решения на безпаричието си извън личното си обкръжение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
тя на астра зенека ще свърши изпитанията , ми рассийския противошапен препарат още не ги е започнал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
айде спеца от склада пак се е превъзбудил нещо ... ти вземе да напишеш един учебник още малко по теоретична вирусулогия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
екстра е това решение !! от половин година продавам маски , български качествена изработка , не като китайските и турски шитни ... и понеже по нашенските ширини се отрича ваксинирането ще ми върви търговията още поне 3-4 годинки ... пфууу екстра се нареждат работите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още