IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълчев: Вирусът не отслабва, но не можем да затворим образователната система

24% от хората, работещи в образователната система, са изявили желание да се ваксинират

10:34 | 03.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от утре (4 февруари). По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”, каза по Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

По повод изразените от родители опасения, че връщанто на децата им клас ще доведе до по-голямо разпростраенние на COVID-19 министърът коментира: „Вирусът не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”.

Според Вълчев не може да се чака края на пандемията, което означава учебната година да изтече. „В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата. Прави се редовно проветряване и дезинфекция на помещенията“, посочи той. 

24% от хората, работещи в образователната система, са изявили желание да се ваксинират. Списъците продължават да се допълват и образователният министър изрази надежда, че все повече ще изявят желание за имунизация. „Радвам се, че преподавателите бяха включени в началните фази на ваксинация. Нямам никакви притеснения относно ваксините и ще се имунизирам, когато ми дойде редът”, посочи той.

„Вече удължихме учебната година и дадохме възможност на училищата сами да решат как да разпределят допълнителното време, което им отпуснахме. От 1 до 3 клас учебният процес се удължава с 3 седмици, а от 4 до 6 – с две седмици“, каза министърът.

По думите му в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно.

Не може да се даде отговор на въпроса кога всички ученици ще се върнат заедно в клас, коментира по bTV зам.-просветният министър Таня Михайлова. „Това зависи от няколко величини, част от тях са неизвестни. Няма кой да прогнозира как ще се развие епидемичната обстановка у нас. Искаме всичко да е наред, но трябва да бъдем отговорни“, каза тя.

Министерството на образованието няма намерение да предлага законови промени за отпадане на изпитите след 4 и 10 клас. Изпитът е рутинна дейност в образователната система и не знам някой да е завършил, без да полага изпит, посочи тя във връзка с предложенията да отпаднат матурите след 4 и 10 клас. „Изпитите не са толкова притеснителни, а са важни за оценката на самия ученик, както и да види докъде е стигнал, какво е научил“, каза тя и допълни, че електронното обучение е дало възможността да няма нулева година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
xkm
преди 3 години
Ще затворим , ще затворим ... Още с отварянето и ще затворим отново .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още