IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV ще вземе финалното решение за полето "Нептун" в Черно море през 2022 г.

Всичко ще зависи от закона за офшорните зони, готвен от румънското правителство, обясняват от компанията

17:26 | 04.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Aga Luczakowska, Bloomberg</em></p>

Снимка: Aga Luczakowska, Bloomberg

OMV ще вземе финалното инвестиционно решение за газовото поле в блока "Нептун" в Черно море в първото тримесечие на 2022 година, съобщава S&P Global. Всичко ще зависи от записаното в закона за офшорните зони, който трябва да бъде приет от румънското правителство в първата половина на тази година.

Ако работата по полето бъде одобрена, първите количества газ от "Нептун" ще бъдат добити до края на 2025 година.
Полето беше открито през 2012 година и оценката му е около 84 млрд. куб. метра газ. Находката даде надежда, че и в българските води на Черно море може да има залежи от петрол или природен газ.

OMV чрез своята дъщерна компания в Румъния OMV Petrom сондира дъното на Черно море в консорциум с ExxonMobil от 2008 година. Двете компании притежават по 50% дял от "Нептун".

OMV е част от консорциума, заедно с френската Total и испанската Repsol, който проучва българския блок "Хан Аспарух". Компаниите извършиха две , който проучва българския блок "Хан Аспарух". Компаниите извършиха две 3D-сеизмични проучвания на блока - едното през 2012 година, а другото през лятото на 2020 година.

През 2016 година от консорциума обявиха, че са открили петрол в проучвания блок, но все още няма яснота за размерите на находката. През май 2020 година българското правителство удължи с още две години разрешителното за проучване в блока.

В края на 2020 година OMV Petrom започна нова кампания по проучване на блока "Истрия" в Черно море. За проекта са отделени 32 млн. евро, посочват от компанията. Между 2014 и 2019 година компанията са инвестирали 500 млн. евро за проучвания в региона.

Като цяло проучването на континенталния шелф на Румъния започва през 1969 година, посочват още от компанията. Първата находка е регистрирана през 1980 година, а добивът започва седем години по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 3 години
България продължава да дава милиарди за руска газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 3 години
''Доказаните резерви на природен газ в страната се оценяват на 4,023 трлн. кубически метра (1998 г.)''. Полето беше открито през 2012 година и оценката му е около 84 млрд. куб. метра газ. През всичкото това Румъния продължава да купува газ от Русия на двойно по големи цени. Парите на румънския работник отиват в джоба на руснака по необесними причини. В българските води на Черно Море също има газ, но по необесними причини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още