IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще започне ли Марио Драги реформите в Италия?

За да получи пари от ЕС, правителството трябва да има бърз план и програми, коментира Антоанета Николова, журналист в Euractiv

15:28 | 05.02.21 г. 1
Ще започне ли Марио Драги реформите в Италия?

Марио Драги ще има няколко задачи пред себе си. Една от основните е, да бъдат усвоени европейските пари в размер на 209 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Антоанета Николова, журналист в Euractiv.

„Италия е в много тежка ситуация и идва един експерт, външен на политиката, който трябва да свърши мръсната работа. За разлика от Марио Монти, който трябваше да преодолее много тежка криза, като намали пенсионната възраст и като цяло да въведе нетрадиционни мерки, този път Драги се появява, за да овладее едни пари", коментира тя. „Иска се човек, който да може да свърши работата, така че тези милиарди да бъдат получени и страната да преодолее този почти следвоенен период“, допълни журналистът.

Според Николова въпросът е дали Драги ще допусне в правителство си само експерти или ще е отворен за политическо участие. Тя посочи, че това е точката, по която все още се преговаря.

„Но Италия няма избор – ако иска да получи тези пари от ЕС, преди това трябва да представи план за реформи и програми, както и парламентарно единство“, коментира журналистът.

По думите ú най-рисковата стъпка, която трябва да се предприеме е да има решение за отмяна на забраната за уволнения.

„Откакто Италия е в епидемиологичната криза, правителството наложи забрана за съкращаване на работни места и уволнение на служители. Тази забрана отпада през месец март. Въпреки забранат, много хора, например в сектора на туризма и ресторантьорството, загубиха работата си. Представете си, ако тя отпадне, какво би се случило“, риторично попита Николова.

По думите ú Драги е изключително резервирана личност.

„Той няма Facebook, няма Twitter. Известен е с това, че никога не говори излишно, умерен е. И поне досега, както се изказаха различните партии, той успява да бъде убедителен“, напомни Антоанета Николова.

Ще остане ли Роберто Гуалтиери министър на финансите? Има ли обществено доверие Марио Драги?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Щом е за усвояване на едни пари(209 милиарда евро) и Бойче може. Ще му се пръсне чекмеджето, дори цялата спалня няма ги събере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още