IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да очароваш американския президент?

Великобритания се опитва да възстанови традиционните си отношения с Белия дом, посочвайки общите позиции по различни въпроси

08:12 | 23.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger, Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger, Bloomberg

Как британският премиер Борис Джонсън може да убеди скептично настроения американски президент Джо Байдън, че имат сходни виждания по повечето въпроси? Това е въпрос, който мъчи анализаторите във всички британски институции, пише европейското издание Politico.

Преди време Байдън нарече Борис Джонсън "физически и емоционален клонинг" на Доналд Тръмп.

Британският премиер си навлече гнева на приближените до Барак Обама с критиките си около референдума за Brexit през 2016 година. Байдън беше против излизането на Великобритания от ЕС и не уважава лидери, които натискат популистките бутони, за да спечелят власт, пише още изданието.

Затова и логично стратегията на Лондон беше да посочи общите интереси между двамата лидери - опазването на околната среда, мултикултурната среда и отбраната.

Какъв ще е успехът обаче зависи от това доколко Вашингтон ще се нуждае от Великобритания след Brexit, отбелязва в коментар и Washington Post. Преди излизането на страната от ЕС, Лондон беше съюзникът на САЩ в близост до Европа. Сега обаче ролята на Великобритания е отслабена и тя вече не е мостът между ЕС и САЩ.

И докато дипломатите в Лондон се опитват да изградят новите връзки с Белия дом, те могат да се утешат с едно: поне не сме в положението на Тереза Мей преди четири години.

trump trump

Тереза Мей и Доналд Тръмп на среща на НАТО през 2017 година. Снимка: Архив Ройтерс

Тогава британският премиер се изправи пред американски лидер, какъвто никой не беше виждал досега. Тереза Мей беше решена да направи всичко възможно да намери нов съюзник, напускайки ЕС, разказва говорителят на тогавашния британски премиер Кейти Периор.

"Той е бизнесмен и ние започнахме да мислим каква сделка, какво би приел той като успех", коментира още тя по повод преговорите за споразумението за свободна търговия между САЩ и Великобритания. "Каквото и да прави Доналд Тръмп, трябва той да печели", допълва още Периор.

През 80-те години на трансатлантическа дипломация британските премиери са опитвали различни тактики да спечелят американския президент. И всяка една от тях е имала различен успех. Историята помни епичен триседмичен престой на Уинстън Чърчил при Франклин Рузвелт, романтиката в отношенията между Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, както и неуспешните опити на Гордън Браун да убеди британците, че е в близки отношения с Барак Обама, въпреки серията от дипломатически гафове.

Но никой не е бил в положението на Тереза Мей, която е тормозена от Тръмп при телефонните им разговори, който използва и Twitter, за да критикува нейните позиции за Brexit, тероризма и други теми. Периор коментира, че отношенията между Мей и Тръмп са били много трудни - от една страна заради опитите да бъде спечелен президентът на САЩ, който си мени мнението постоянно, а от друга - заради критиките заради тези опити.

Днес Периор с известно съжаление се коментира мекото отношение към Доналд Тръмп в опит да бъде подписано търговско споразумение между двете страни, което така и не беше финализирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
...изказа се доста глуповатия пенсионер вовчо, малко след като беше изринал екстрементите на прасето и малко преди да нахрани кокошките, облечен в стара куртка от народната армия с все още личащи остатъци от нашивки на старшинка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
садо-мазо-илюми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Как да очароваш американския президент? Като му теглише една м******. Той си помисли, че си от техния садо-мазо-илми клуб и ще те приеме за свой.Ако междувременно не си помисли, че благодариш на майка му, за такъв велик син на американският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още