IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийските квартали с активно жилищно строителство отчитат ръст на цените

Общо за столицата цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., сочат данни на компания за оценки на имоти

15:12 | 09.02.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Кварталите в София, където новите жилищни проекти са продължили да се изграждат въпреки пандемията, отчитат ръст на цените на имотите през 2020 г. Такива са "Кръстова вада", където миналата година цените на жилищата са нараснали с 8,22% на годишна база, "Витоша" (+8,90%), "Манастирски ливади" (+8,56%), сочат данни на компанията за оценки на недвижими имоти "Адванс експертни оценки".

В същото време в повечето райони, където новите проекти за строителство са замразени, има задържане на цените, съобщи управляващият партньор в компанията Ценка Божилова по време на онлайн събитие.

Общо за София цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., сочат данните на компанията. 

По думите на Божилова кварталите с лек ръст на цените имат предимства като булевард, по който лесно може да се излезе от София или да се влезе в центъра на път за работното място, съществуващо или планирано метро и ново строителство, което дава възможност на хората да заживеят в жилище с по-различно качество.

Според нея локацията е основният критерий, по който хората избират жилище и пандемията не е променила това. На второ място при избора на имот идват лични съображения, като в зависимост от това на каква възраст е купувачът, той може да избере жилище в центъра, в затворен комплекс или къща край града.

„В самото начало на пандемията не знаехме по какъв начин да отразяваме промяната в ситуацията. През март се очакваше спад на цените на имотите, но това не се случи, защото тази криза не е криза на липса на пари. От данните за 2020 г. виждаме, че не сме оценили по-малко жилищни имоти, отколкото през 2019 г. и че цените на жилищата в София в голяма част от случаите са се задържали или малко са се увеличили“, каза Божилова.

Тя обяснява това с желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти или необходимостта им от по-добри и функционални жилища след затварянето заради коронавируса. Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и по-висока активност на жилищния пазар са "Витоша", "Дружба", Център, "Манастирски ливади" и "Младост", където и предлагането на ново строителство е по-разнообразно.

„В София голям фактор за растежа на цените на жилищата извън това дали са ново или старо строителство е близостта до метро. В "Овча купел", например, потенциалът е изчерпан, там няма съществени нови проекти“, отбеляза Божилова. Затова и цените на жилищата в квартала са отбелязали спад с 3,38% на годишна база през 2020 г. Понижение има и в "Света Троица" с 6,31%. 

В същото време цените са останали почти без промяна в "Борово", "Гео Милев", "Дружба", "Красна поляна", "Красно село", "Люлин", "Надежда" и "Свобода". Сред кварталите в София със силен ръст на цените са "Младост" (+9,01%), "Иван Вазов" (+11,44%), "Изток" (+10,04%) и Център (+14,54%)

По думите на Божилова първите две седмици на януари са били вяли за сделките с имоти в София, както и последните две седмици на декември, след което са се върнали към нормалния си ритъм.

„Сделките ги има, клиентите ги има, банките работят, условията за кредитиране не са се променили негативно по отношение на клиентите и няма основание да очакваме проблеми. Надявам се, че предприемачите, които са започнали жилищните си проекти, ще могат да ги довършат и да реализират успешно продукцията си. Вероятно ще има и нови проекти и те ще държат цените в нормална рамка“, прогнозира тя.

Пазарна и договорена цена

Най-често инициатори за оценка на недвижимите имоти са банките, особено когато купувачът придобива жилище с кредит. Най-рядко възлагат оценка продавачите, а купувачите също не са особено склонни на подобна стъпка.

Според Божилова в договорената цена между продавача и купувача има субективен елемент, който няма как да бъде предмет на пазарната оценка.

„Човекът може да е принуден да продава поради някаква причина – дошъл е от чужбина, продава жилището си, отново се връща в чужбина и средствата му трябват бързо. Той няма време да проучва и може да е склонен да продаде имота за по-малко пари, а пазарната стойност на жилищата в района да е по-голяма. Има и други случаи, когато родителите са на един етаж от жилищния блок и се продава съседен апартамент. Тогава те са склонни да платят малко повече, за да може децата им да са наблизо“, даде пример Божилова.

Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
simbad
преди 3 години
Божодидарка пак прибра 50 лв за платената измислица. Ще си купи буркан с мас този вечер. Иначе тва показва че пазара в тотален колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Varfor
преди 3 години
Из София все по-често попадам на надписи "Продава се" както за търговски площи, така и за апартаменти, но може би аз нещо не виждам добре.И ми е много интересно за какво убежище на спестявания може да се говори, като наскоро имаше статия за ръста от около 10% в размера на средния ипотечен кредит за 2020 спрямо 2019.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
"Тя обяснява това с желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти ...Убежище за спестяванията?Това не е ли подсъдно?Индиректно и косвено се насажда несигурност в банковата система ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
Какви са тези експерти които се чудят каква оценка да дадат на жилищата ?Един път се объркали,сега пак се изявяват като експерти.През ден ново облъчване.В тази криза дето краят и не се вижда нон стоп облъчват населението да се набива в заеми и да си влага парите в тухли,при положение,че безработицата непрекъснато расте и ефектите от целия цирк дори още не са се материализирали напълно.В момента банките дори и не знаят какъв процент заеми ще им бъдат върнати след мораториума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още