IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин възлага големи надежди на бъдещата най-висока дървена кула в Европа

Проектът е изграден около идеята да служи на широк микс от берлинчани

12:35 | 11.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Небостъргачът със смесени функции, който Берлин планира да изгради в квартал „Крьоцберг“, е необичаен по няколко причини.

98-метровата кула, чието строителство беше потвърдено на 29 януари от компанията UBT, специализирана в устойчивото строителство, провинция Берлин и квартал „Фридрихшайн-Крьоцберг“, ще бъде изградена предимно от дърво. Сградата, чието строителство ще струва 90 млн. евро, ще бъде изградена от кръстосана слоеста дървесина, която позволява на строителите да издигат високи кули, използвайки много по-малко стомана и бетон от традиционните небостъргачи.

Наречена WoHo и проектирана от норвежката компания Mad Arkitekter, 29-етажната сграда се очаква да се превърне в най-високата дървена кула в Европа до момента, използваща железобетон само за основата, пише Bloomberg. 

Въпреки че екологичният инженеринг на проекта привлича вниманието, комплексът има други качества, които може да са още по-интересни. Причината е, че кулата и свързаните по-ниски сгради, които ще я заобикалят, се стремят да бъдат достъпен и съсредоточен върху общността проект. Ръководителят на UBT Томас Бестген нарича сградата „Кулата анти-Amazon“, имайки предвид противоречивата офис сграда, която гигантът в онлайн търговията на дребно издига в източната част на Берлин.

Ако проектът отговори на прогресивните стремежи, обявени от строителната компания и от градските власти, WoHo, чието име идва от Wohnhochhaus или „кула за живеене“, може да служи за пример как да се строи харизматичен архитектурен образец в процъфтяващ квартал без изключване или местене на хора. Представители на квартал „Фридрихшайн-Крьоцберг“ казват, че целта е не само да се осигурят нови жилища, а да се насочат Берлин и други градове „към промяна на социалната и екологична парадигма“, коментира Флориан Шмид, член на комисията по жилищна политика във „Крьоцберг“ в прессъобщение на провинция Берлин.

За тази цел проектът е изграден около идеята да служи на широк микс от берлинчани. Около 25% от кулата ще бъдат офиси и търговски площи с предпочитание към местни бизнеси, 60% ще бъдат жилища. Една трета от тези жилища ще бъдат достъпни домове, една трета ще бъдат жилища, продавани или отдавани под наем на пазарни цени, а една трета ще бъдат апартаменти с контролиран наем въпреки закона, който освобождава новото строителство от въведеното в Берлин замразяване на наемите.

Различните видове жилища ще бъдат смесени в рамките на комплекса, създавайки разнороден вертикален квартал с големи семейни жилища, студентски студиа и домове за по-вързастни обитатели и хора с деменция. Ще има дори малък брой “жокер стаи“, които ще могат да бъдат адаптирани за неочаквани краткосрочни употреби. Останалите 15% от площта в кулата ще бъдат разпределени за публична употреба, включително детска градина и клуб за следучилищни занимания, работилници, зони за игра на закрито и панорамен покрив в кафене и сауна, отворени за всички хора.

Това, с което WoHo няма да разполага в изобилие, са паркоместа. Площите за частни коли ще бъдат ограничени до минимум, заменени от места за велосипеди, станции за зареждане на електромобили и места за споделени коли.

Заложеното в проекта преди строителството (което винаги е ненадежден индикатор за окончателния характер на сградата) показва балкони и покриви, обвити с пълзяща растителност, което ще интегрира приятно кулата към локацията й в края на много популярен парк с обновена растителност, извеждащ от центъра на Берлин по протежението на стари железопътни линии.

Фактът, че плановете на сградата съчетават височина и известна степен на социална мисия не е съвпадение. Разнообразният характер на WoHo отразява новите правила за високите сгради, приети от провинция Берлин през февруари 2020 г., след като кулата на Amazon вече беше одобрена.

Моделът за небостъргачите на германската столица предвижда, че ако предприемач иска да строи сграда, която е над 1,5 пъти по-висока от обичайната височина на сградите в заобикалящия я район, одобрение ще бъде дадено само ако проектът е „с високо архитектурно качество и функционално устойчив“. С други думи сградата може да е висока само ако изглежда добре и не увеличава емисиите от парникови газове в града.

Макар че WoHo ще бъде първата сграда, изградена от UTB по новия модел за небостъргачите в града, строителната компания вече стана известна със строителството на сгради със смесени функции, съчетаващи апартаменти на пазарни цени с достъпни жилища. Компанията успява да прави това при запазване на рентабилността си, като предлага по-ниска от средната възвръщаемост на инвеститори, които са готови да финансират проект, без непременно да получат най-високата възвръщаемост, отбелязва UTB.

Този прогресивен подход е в унисон с условията, които често придружават зелените строителни проекти в Германия - zukunftsfähig, означаващо както устойчив, така и „ориентиран към бъдещето“. Но в известен смисъл WoHo не е нещо ново, връщайки се назад в миналото на „Крьоцберг“. Жилищата в квартала, който е бивш индустриален район, населяван от представители на работническата класа, и урбанизиран в края на 19-и век, са известни в Берлин с т. нар. „Крьоцберг микс“.

Необичайно за града тези комплекси от сгради първоначално смесвали жилища в предните си дворове, по-добрите от които гледали към улицата, с работилници и дори малки фабрики отзад. Смесването на функции и нива на доходи в един комплекс може да е направило тези комплекси шумни и мръсни в индустриалната ера, но тази характеристика на квартала е много ценена от края на 20-и век.

Разнородният социален микс се отразява доста негативно през последните години. „Крьоцберг“ все още включва едни от най-бедните райони в Берлин, но цената на апартаментите на пазарни стойности в добре изглеждащите стари части на квартала растат рязко, а това води до повсеместно напускане както на дългогодишни жители, така и на установени бизнеси. Кварталът, управляван от лявоцентристка коалиция, ръководена от Зелената партия, стана известен през последните години с опитите си за овладяване на този процес.

Приемайки законово право на първи отказ, комисарят по жилищната политика в квартала Флориан Шмид започва да изкупува сгради за продажба, за които се смята, че са застрашени от рязък ръст на наемите, или използва заплахата за изкупуването им, за да накара собствениците да подпишат договори, съгласявайки се да повишават наемите само с темпа на инфлацията за 25 години.

Само между 2016 и 2019 г. кварталът е изкупил изцяло 15 сгради, в други 25 собствениците са се съгласили на замразяване на наемите. (Това също така прави Шмид обект на внимание от регулаторите. Службата му трябва да бъде проверена след твърдения, че политиката е на ръба на закона и излага на прекомерен риск обществената хазна.)

Сега кварталът може да се изправи пред различно противоречие. Макар че избраната от WoHo локация не е съвсем откъсната – намира се на няколко минути пеша от офис сградите и моловете на Potsdamer Platz малко отвъд границата на квартала, тя отчасти ще засенчи някои близки жилища и кули в район, застроен основно при одобрените височини от 19-и век.

Някои жители казват, че оплакванията им са игнорирани от властите в квартала. Други се опасяват, че стремежите за достъпност на кулата ще бъдат размити и районът ще се окаже с частна кула, чиито удобства няма да са по джоба на много от членовете на общността. Проектът беше одобрен съвсем наскоро, така че напредъкът по изграждането на WoHo ще бъде наблюдаван внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
редно е Тиквата да направи най голямата надървена кула в света... да им полаже как ги цепи с 200!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
pinoccio
преди 3 години
Вероятно този небостъргач ще има сламен покрив, а отгоре му елфи и *** замерят минувачите с желъди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още