IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жена може да наследи Йоширо Мори начело на Олимпийските игри в Токио

Сейко Хашимото, която е поканена от комисията по подбор, заема поста на министър на Олимпийските игри, както и на министър на равенството между половете

15:28 | 17.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сейко Хашимото. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Сейко Хашимото. Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се Сейко Хашимото да бъде избрана за нов ръководител на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио, след като предшественикът ѝ Йоширо Мори подаде оставката миналата седмица заради сексистки коментари, съобщава Bloomberg, цитирайки японската телевизия NHK.

56-годишната Хашимото е бивша участничка в олимпийските игри като състезателка по бягане с кънки и колоездене на писта. В момента тя заема поста на министър на Олимпийските игри, както и на министър на равенството между половете. 

Хашимото е една от двете жени в кабинета на министър-председателя на Япония Йошихиде Суга.

Въпреки че комисията по подбор е взела решение да я покани за поста, не е ясно дали тя ще приеме.

Организационният комитет търси заместник на 83-годишния Мори, който беше принуден да подаде оставка, след като заяви, че жените говорят „твърде много“ на заседания.

„Ако увеличим броя на жените членове на комитета, трябва да се уверим, че времето за изказването им е ограничено, тъй като те имат проблеми с приключването, което е досадно", заяви Мори преди две седмици.

Следващият ръководител на комитета ще бъде изправен пред задачата да възстанови ентусиазма около отложените с една година Игри на фона на широко разпространените съмнения относно решението на страната да организира голямо спортно събитие по време на пандемията от коронавирус.

От организационния комитет посочват, че комисията по подбор ще има още едно заседание в четвъртък (18 февруари).

Японското правителство и организаторите на събитието заявиха, че са решени да проведат Олимпийските игри, въпреки че Токио продължава да бъде в поредното извънредно положение заради коронавируса, като само 16% от анкетираните японци смятат, че събитието трябва да се осъществи по план.

Според Суга провеждането на Игрите тази година ще подчертае победата на света над вируса.

За заместник на Мори първоначално беше спряган Сабуро Кавабучи, 84-годишен бивш футболист, но заради критиките по отношение на възрастта му, той се отказа от поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"министър на равенството между половете"... и такова министерство ли има вече ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
Да те сложат да управляваш предопределен провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още