IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променят ли се грижите за възрастните хора у нас?

Има дефицит в размер на десетки хиляди легла за грижа за възрастни, посочи Илиан Григоров, основател на Blocks Health and Social Care

16:57 | 18.02.21 г. 1
Променят ли се грижите за възрастните хора у нас?

„Пандемията доведе основно до намаляване на социалния компонент – свиждането от близки, до изолация, който е основният детерминант за благоденствието и дължината на живота на възрастните хора. Но сега, с ваксината се надяваме нещата да се върнат към нормалното“, посочи той и информира, че 90% от възрастните хора в дома вече са ваксинирани.

Григоров обясни, че Blocks е проект, предназначен за дългосрочна грижа след острата криза за лечение, който включва всички типове грижа – от дневни центрове, до домове от семеен тип и хосписи. Кампусът се състои от 21 сгради, разположен е на площ от 35 дка в полите на планина Витоша в един от най-добрите квартали на София.

„Пилотният ни проект е в София на Околовръстния път и включва 430 легла във всички направления“, разкри изпълнителният директор на Blocks Health and Social Care.

Според него проблемът с грижите за възрастните хора в България е комплексен, защото не е достатъчно предлагането.

„Не бих казал, че има културен проблем, тъй като средният брой на членове в семействата е 3,2, което се равнява на средното в Европа. Но има и една стигма за това дали можеш да настаниш близкия си в такъв дом, като хората възприемат тази възможност за последна инстанция“, каза Григоров.

Той поясни, че това, което отличава Blocks Health and Social Care, е деинституционализацията на грижата.

„Обикновено домове за възрастни се правят в болнични крила, докато Blocks предлага домове от семеен тип, където се създава по-силна връзка между живеещите и грижещите се за тях. Възрастните хора не се чувстват сякаш са в институция“, коментира Илиан Григоров.

Той обясни, че Blocks Health and Social Care набира пациентите си чрез социалните мрежи и от насочващи болници, като фактор за постъпването в такова заведение е физическото и когнитивното състояние на хората.

„Голяма част от хората, които идват при нас са хора с деменция, защото грижата за тях в България не е толкова добре развита. Това, което служителите на Blocks се опитват да постигнат, е да помогнат на хората да водят максимално нормален начин на живот и да имат достойни старини“, каза Григоров. 

Как пандемията промени грижите за възрастните хора? Какъв е персоналът на Blocks Health and Social Care? На каква възраст хората избират да отидат в дом за възрастни?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
променят се ... в грижата за изпращането им в по-добрия свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още