IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan: Биткойнът е "икономическо странично забавление"

Криптовалутата осигурява слаба защита при спад на цените на акциите, твърдят анализаторите на инвестиционната банка

14:05 | 19.02.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът е „икономическо странично забавление“ и представлява слаба защита при спад на цените на акциите, твърдят анализатори от американския финансов холдинг JP Morgan в отрезвяваща оценка, която може да подкопае поскъпването на криптовалутата до рекордно високите ѝ нива, предаде Ройтерс.

Текущите цени са доста над оценките на JP Morgan за справедливата стойност на биткойна, а широкото му навлизане сред инвеститорите увеличава корелацията му с цикличните активи, което намалява ползите от диверсификацията с биткойн, се казва в меморандум на инвестиционната банка.

Най-популярната криптовалута се търгуваше на рекордно високото ниво от 52 722 долара малко след 13 ч. българско време, поскъпвайки с 2% за последните 24 часа. Конкурентният етер се търгуваше близо до рекорда си от 1 951 долара, достигнат по-рано в петък.

Биткойнът поскъпна с 45% от началото на февруари, подкрепен от признаците, че печели признание сред основните инвеститори и компании като Tesla, Mastercard и BNY Mellon, но много наблюдатели остават скептични към нерегулирания и силно нестабилен дигитален актив.

„Крипто активите продължават да са най-лошото хеджиране за големи спадове при ценните книжа, със съмнителни ползи от диверсификацията при цени досега над производствените разходи, докато корелациите с цикличните активи нарастват, тъй като крипто собствеността става все по-масова“, аргументират се анализаторите от JP Morgan.

Някои от поддръжниците на биткойна твърдят, че криптовалутата е „цифрово“ злато, което може да осигури защита срещу инфлацията и спад на стойността на долара.

Въз основа на тази логика биткойнът ще трябва да поскъпне до 146 хил. долара в дългосрочен план, за да може пазарната му капитализация да се изравни с общите инвестиции на частния сектор в злато чрез борсово търгувани фондове или кюлчета и монети, изчисляват от JP Morgan.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви в четвъртък, че притежаването на биткойни е само малко по-добро от държането на пари в брой. Той също така защити неотдавнашната покупка на Tesla на биткойни за 1,5 млрд. долара, което отново разпали масовия интерес към цифровата валута.

Темата за биткойна може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Nemezanimavai
преди 3 години
JP Morgan май са заложили на мечи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Много неблюдатели оставали скептични към нерегулирания биткойн. Какво има да се регулира и защо някой трябва да го регулира ?Нали затова е децентрализиран и никой не може да напечата колкото си иска. Просто ще бъде дефицитен и ще му расте цената. Ако искат може да ползват етер там си има инфлация всяка година и се добавят етери :) Аз предпочитам при криптото да заложа на крайни неща които ще свършат. Ако ще залагам на такива които не свършват щях да сложа на злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още