IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън защити демокрацията и декларира твърд ангажимент към Европа

САЩ са изцяло ангажирани със съюза си НАТО, подчерта американският президент

22:00 | 19.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският президент Джо Байдън. <em>Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Американският президент Джо Байдън. Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън защити способността на водещите демокрации да се обединяват в полза на своите граждани, докато авторитарен Китай успя да овладее пандемията от коронавирус по-бързо от останалите страни и все повече утвърждава своята икономическа и военна мощ в Азиатско-Тихоокеанския регион, пише The Wall Street Journal.

„Конкуренцията с Китай ще бъде напрегната“, изтъква Байдън по време на виртуална среща на Мюнхенската конференция по сигурността. Той декларира твърд ангажимент на САЩ към европейските партньори и трансатлантическите връзки. 

Във форума ще се включат също германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, специалният пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, генералните секретари на НАТО и на ООН - Йенс Столтенберг и Антониу Гутериш, директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, както и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

Байдън отправи директни критики към Китай и Русия, но не представи подробен план за това как САЩ и техните демократични партньори от Европа и от Азия ще работят заедно по време на неговия мандат.

"Ние сме в средата на фундаментален дебат за бъдещето и посоката на света. На кръстопът сме между тези, които твърдят на фона на пандемията и всички предизвикателства от четвъртата индустриална революция, че автокрацията е най-добрият път, и между тези, според които демокрацията е съществена за справяне с тези предизвикателства. Историците ще проучват и ще пишат за този момент", отбеляза американският президент.

Китайската икономика успя да нарасне с 2,3% през 2020 г., превръщайки се в единствената голяма икономика, която отчете ръст през изминалата година, белязана от разпространението на коронавируса в глобален план.

През първия си месец на управление администрацията на Байдън започна да подновява отношенията си със съюзници като начин да се конкурира  с Китай, като същевременно запази цялостния строг подход, възприет от бившия президент Доналд Тръмп.

В Азиатско-Тихоокеанския регион новата администрация подкрепи Филипините и Япония срещу Китай в споровете за принадлежността на редица островни територии и изрази подкрепа за Тайван и връзките му с международните организации.

"Аз съм човек, който си държи на думата. Америка се завръща. Днес говоря като президент на Съединените американски щати, в самото начало на моето управление и изпращам на света ясен сигнал: Америка се завръща. Трансатлантическият съюз се завръща. И ние не гледаме назад", заяви Байдън по време на форума, който тази година се провежда в един ден във видеоконферентен формат.

САЩ са изцяло ангажирани със съюза си НАТО, подчерта още Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
САЩ са същите досадници като Русия. Все късат връзки с Европа и все се отмятат и се сещат за някви си съюзи и бизнес проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Как точно защити демокрацията?! Като налагат повече и повече тиранични мерки и цензура?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още