IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Г-7 се обявиха в подкрепа на продължаването на икономическите стимули

Групата планира да обсъди възможността за облекчаване на дълга за развиващите се страни

22:26 | 19.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Лидерите на страните от Г-7 обещаха да продължат стимулите за икономиките, докато светът се възстановява от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Срещата е своеобразен дебют на световната сцена за американския президент Джо Байдън, който защити демокрацията и декларира твърд ангажимент на САЩ към европейските партньори и трансатлантическите връзки.

“Ще продължим да подкрепяме нашите икономики, за да запазим работните места и да осигурим устойчиво, балансирано и всеобхватно възстановяване”, заявиха лидерите в изявление след разговор в петък. 

Страните от групата планират да обсъдят възможността за облекчаване на дълга за развиващите се страни, като обещаха да елиминират емисиите на парникови газове до 2050 г.

Лидерите също така подчертаха важността на мултилатерализма - сигнал, че групата иска да премине отвъд ерата на Доналд Тръмп. Лидерите на страните се споразумяха и за подкрепа към Световната здравна организация - институцията, която предишната американска администрация критикува и напусна.

“Начертавайки нашите силни страни и ценности като демократични, отворени икономики и общества, ние ще работим заедно и с други, за да превърнем 2021 г. в ключова за мултилатерализма и за да формираме възстановяване, което обещава здраве и просперитет на нашите жители и на планетата”, заявиха лидерите в изявление.

Те обещаха да задълбочат сътрудничеството си по отношение на здравния отговор към коронавирусната криза.

Германският канцлер Ангела Меркел, в своята последна година като лидер на най-силната европейска икономика, заяви, че Г-7 иска да затвърди сътрудничеството си със страната.

„Заявихме ясно, че възстановяването трябва да бъде свързано с взаимноизгодна и справедлива икономическа система“, посочи Меркел пред журналисти. „От Г-7 заявиха, че искат да си сътрудничим с Г-20, особено с Китай“, добави канцлерът.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа и САЩ трябва да обединят усилията си в борбата срещу изменението на климата и да се споразумеят за нова регулаторна рамка за цифровия пазар, ограничавайки властта на големите технологични компании.

На виртуалната среща председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС и САЩ трябва да насърчават взаимния обмен на данни като част от техния процес на "цифров преход".

В допълнение към сътрудничеството на цифровия фронт двете страни трябва да се съсредоточат и върху развитието на икономическо сътрудничество, подчерта той. Сега Брюксел и Вашингтон се нуждаят от "нов основополагащ пакт", който ще се основава на "ценности, просперитет и влияние", отбеляза Мишел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Голяма е Меркел. Играе със САЩ, Русия и Китай. Без излишни емоции и приказки. След като успя да разкара англичаните, ще остави на новия Канцлер една обединена германска Европа. А само преди 70 години Германия и цяла Европа е била в руини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още