IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лабораторно месо и за писана?

Кучетата и котките са сладки, но ядат месо и това е лошо за климата. Но и за това има решение

16:59 | 20.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV</em></p>

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Преди две години бъдещето беше почти настояще. Поне бъдещето на производството на месо: по целия свят стартъпи обявяваха, че ще „отпечатат“ кайма, пилешки гърди или дори цели пържоли или ще ги отглеждат в биореактор. С няколко стволови клетки и лаборатория, гласеше очарователната идея, гладът на хората за месо може да бъде задоволен и в същото време да се подобри съдбата на милиони селскостопански животни.

Поне засега обаче лабораторното месо не се наложи, поне ежеседмичното пазаруване в супермаркета през уикенда не предполага това. Така че защо да не се популяризира новата технология нетрадиционно: Превърнете лабораторното месо в храна за животни!

Подходът може да изглежда странен, но при по-внимателен преглед със сигурност разкрива своя чар. Това може да бъде временно решение за облекчаване на няколко проблема наведнъж.

Защото изглежда, че много хора са закупили нови домашни любимци в годината на пандемията. Предимно котки и кучета - класика. Надеждна статистика почти няма, но има анекдотични доказателства: приютите за животни и животновъдите отчитат голямо търсене. Съседи съобщават за преживяването си като „нови родители“ на домашни любимци, както без ирония се наричат собствениците на домашни любимци.

Само че кучетата и котките ядат месо. Калифорнийският учен Грегъри С. Окин от Института по околна среда и устойчивост към Калифорнийския университет в Лос Анджелис установи, когато определя екологичния отпечатък на домашните животни през 2017 г., че може дори да има „пряка конкуренция“ между храните за животни и за хората. А домашните любимци не получават само кланични отпадъци. Много собственици искат само най-доброто за своите любимци. Има дори испанска компания за храни за кучета, която използва говеждо месо Wagyu, което е „безопасно за консумация и от човека“, пише в свой материал Die Zeit.

Не е тайна, че производството на месо вреди на климата. Според Окин производството на храна само за американските кучета и котки причинява приблизително 64 милиона тона въглероден диоксид годишно. Тук тук на ход е лабораторното месо.

Американски компании като Because Animals и Bond Pet Foods твърдят, че разработват методи за производство на животински протеини, без да причиняват страдания на животните, като ще ги използват за храна за домашни любимци. През 2019 и 2020 г. и двете компании отчетоха първите си технологични успехи. Because Animals използва тъканни клетки от мишки, Bond използва генетичния код на пиле, „в случая от кокошка на име Инга, която води добър живот във ферма в Линдсборг, Канзас“. Аргументите им са подобни на тези на стартъпите, които искат да приготвят лабораторни пържоли за хората: защита на климата, спасяване на добитъка. 

Засега поне става дума само за идея. Може би е и лоша идея, но в рамките на отношенията между хората и животните, които се характеризират с големи вътрешни противоречия, поне си струва да се обсъди. Вече няма никакви табута, както показва напълно различното отношение към селскостопанските животни и домашните любимци. В екстремни случаи безименното угоено прасе има само една ушна маркировка, прекарва живота си на бетонен под и бива заклано след шест месеца. Котката се казва Луна, спи в леглото със собственичката си, ходи редовно на животинския остеопат и при първите признаци на безпокойство се освобождава от стреса с помощта на изпарители на феромони, от които Amazon предлага голям избор.

Очевидно животните трябва да изпълняват съответната функция, която хората са им придали: прасето трябва да достави котлети, а лъскавата пухена котка да лежи мъркаща в скута им. Как любовта към животните и животинското безразличие могат да бъдат толкова близки един до друг е една от големите загадки на човечеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Stif
преди 3 години
Трябва да се забрани отглеждането на кучета и котки, загуба на ресурси и ток. Освен това само л****** по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Имате решение бе как, ни най-малко не се съмняваме.Вие обикновено първо си намирате решението и после си измисляте проблем, който да му подхожда.Зер оборот тряа се върти и келепир да пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
kane
преди 3 години
съмнявам се че ще излъжете лесно животните да ядат болкуците ви - хората се лъжат по лесно :0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
а някое полезно животно да отгледате ... а ? кокошка , козичка ? баси , стана екзотика да чуеш петел да кукурига някъде сутрин ... и никой не се замисля ... 3D пържоли за "любимците" ... а за стопаните им един дърт ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още