IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След арктическите бури в Тексас идва ред на огромните сметки за ток

Неколцината късметлии, които все пак имаха електричество, няма да бъдат пощадени от четирицифрени сметки

15:21 | 22.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки: Bloomberg L.P.

След една тежка седмица на арктически бури, глад и студ няколкото щастливи тексасци, които имаха все пак електричество, са изправени пред пореден проблем – огромни сметки за ток, съобщава Bloomberg.

36-годишният Дейвид Ащрейн от Хюстън, директор човешки ресурси в производствена компания, казва, че е получил сметка за ток от 2738,66 долара за 20 дни от началото на месеца спрямо 129,85 долара за целия януари за жилище с три спални и гараж. Той и съпругата му са спрели да ползват съдомиялна, пералня и сешоар, вечерно време палят колкото се може по-малко лампи, а отоплението е включено само за 5-месечния им син.

Цялата сметка за електричество за месеца се очаква да надвиши 3000 долара, показват данни на неговия доставчик на ток Griddy Energy.

Ащрейн е само един от многото потребители, които трябва да плащат баснословни сметки след бурята, като някои от потърпевшите споделят в социалните мрежи, че задълженията им достигат до 8000 долара. Според публикуваните снимки в мрежата голяма част от тях са клиенти на Griddy – доставчик с уникален бизнес модел.

Компанията таксува електричеството на базата на цените в реално време на пазара на едро, което означава, че потребителите са изложени на всички промени. От Griddy са наясно с проблема и още миналата седмица дори посъветваха потребителите си на дребно да минат към друг доставчик. До неделя 20% от тях са успели да го направят. Но не и Ащрейн.

„Бяхме вързани с Griddy и тези астрономически цени“, коментира той по телефона. „Провалът на Тексас като цяло да се подготви за това адекватно сега е финансово извънредно положение за всички тези потребители“, посочва той.

От Griddy обаче казват, че те ще приберат много малка част от сметката на Ащрейн.

„Искам само да подчертая, че от цялата сметка от 2738,66 долара Griddy е направила само 6,48 долара“, посочва главният изпълнителен директор Майкъл Фалкуист.

Но за някои наблюдатели сметките не са голяма изненада след горещото лято на 2019 г., което също доведе до болезнено високи разходи за ток. Този феномен е уникален за Тексас, където енергийният сектор на дребно е изцяло нерегулиран.

В желанието си да убеди потребителите да намалят консумацията на ток друг доставчик - Pulse Power LLC, обяви томбола, в която тези с намалено потребление от 10% в рамките на три дни могат да спечелят Tesla Model 3. Печелившите ще станат ясни през първата седмица на март.

Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Иьлена припиши нещо за Глобалното Затопляне много те мола, че нещо започна да ми липсва тая несъществуваща просстия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
не виждам еколозите нещо на хоризонта с перките и слънчарките .... Къде са им Тролеите на Мъска да цепят мрака са да ги видя ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
И нас ли това ни чака на либерализирания свободен пазар на ток, в който преобладава "зелената" енергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още