IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите страни разполагат с 1 млрд. излишни дози ваксини срещу коронавирус

Според доклад 10 страни са приложили 75% от всички ваксини срещу Covid-19, а други 130 не разполагат с нито една доза

13:18 | 22.02.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Micah Green/Bloomberg</em></p>

Снимка: Micah Green/Bloomberg

Най-богатите страни в света са монополизирали над половината от настоящите и прогнозираните производствени дози ваксини срещу коронавирус, оставяйки страните с ниски и средни доходи да се борят да си осигурят ваксини. Това се посочва в доклад на ONE Campaign, организация за борба с бедността, цитиран от онлайн изданието EUObserver.com.

Досега десет държави са приложили 75 процента от всички ваксини срещу Covid-19, докато 130 страни все още не са получили нито една доза, посочва се в доклада.

В своя анализ кампанията ONE посочва, че 27-те държави от ЕС, Австралия, Канада, Япония, Великобритания и САЩ вече са си осигурили общо над 3 млрд. дози одобрени ваксини - с почти 1 млрд. повече от необходимото им за ваксинация на всички свои граждани.

Излишните дози само на богатите страни биха били достатъчни за ваксиниране на цялото възрастно население на Африка, подчертава се в документа.

Междувременно останалият свят е успял да закупи само 2,5 млрд. дози ваксини срещу коронавируса.

Само ЕС си е осигурил 2,6 млрд. дози ваксини. Това би позволило на блока да ваксинира всеки европеец два пъти и да му останат почти 500 млн. дози, според застъпническата група.

Докладът се фокусира специално върху договорите с петте водещи разработчика и производители на ваксини – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax.

Подчертава се обаче, че ако други проектоваксини се докажат като ефективни и безопасни, като тези от Sanofi или CureVac, ЕС ще има на разположение допълнителен 1 млрд. ваксини за споделяне.

Организацията предупреждава, че монополът на ваксините на богатите страни може да доведе до два пъти повече смъртни случаи от Covid-19. „Вирусът продължава да се разпространява по други места по света, преминава през граници, мутира и причинява хаос на общностите и световната икономика“, посочва се в доклада.

Доброволна солидарност

Миналия месец ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че светът е на ръба на "катастрофален морален провал" заради неравномерното разпределение на ваксините срещу новия коронавирус. СЗО препоръчва на всички страни да ваксинират поне 20 процента от своето население, в които влизат здравните работници и най-уязвимите, преди да започнат масова ваксинация.

Постигането на тази цел в 92 икономики с ниски и средни доходи обаче е обект на COVAX - програмата на ООН, която има за цел да гарантира, че 190 страни ще получат равен достъп до 2 млрд. ваксини до края на годината. Например Норвегия вече започна да споделя дози чрез COVAX.

ЕС също обяви, че ще сподели дози ваксини с други страни чрез COVAX, макар и без ясен график. "Може да има ограничен брой дози, засега чакаме доставените [дози] да станат по-стабилни като цяло. Може би едва на този етап ще имаме какво повече да предложим", коментира във връзка с инициативата говорител на Комисията в петък.

Съгласно стратегията на ЕС за ваксините страните членки могат да споделят дози с по-бедни и съседни държави доброволно. Френският президент Еманюел Макрон призова САЩ и страните членки да разпределят до пет процента от настоящите доставки на ваксини за развиващите се страни. Макрон каза, че германският канцлер Ангела Меркел също се е съгласила, че споделянето на запасите от ваксини в ЕС трябва да бъде общо усилие.

ЕС и неговите държави членки са един от водещите участници в COVAX с над 2,2 млрд. евро. САЩ обещаха 3,2 млрд. евро за засилване на глобалните усилия за ваксинация.

Ваксинална дипломация

Така нареченият "ваксинен национализъм" или изземването на първите партиди дози от богатите държави, които могат да плащат най-много или най-бързо, предизвика състезание за показване на геополитическо лидерство. Според Брандън Лок от кампанията ONE, "докато Русия и Китай вече споделят дози ваксини Covid-19 със страни с по-ниски доходи, ЕС губи позиции в надпреварата за глобален отговор на пандемията".

Индонезия, Филипините, Тайланд и Нигерия, наред с други, се подготвят да получат китайската ваксина на Sinovac, а руската Спутник V вече е одобрена за ползване в 26 страни, включително Алжир, Аржентина, Армения, Беларус, Боливия и Гвинея.

Миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен хвърли съмнения относно ваксината Спутник V, като зададе въпрос защо „Русия предлага милиони дози, като същевременно не напредва достатъчно във ваксинирането на собствения си народ“. Москва отговори, че коментарите на фон дер Лайен могат да означават "усилие да се политизира въпросът по необоснован и ... плачевен начин" или неадекватно ниво на информираност по отношение на отчетената 92-процентова ефективност на ваксината.

Отделно проучване наскоро разкри, че докато по-голямата част от възрастното население в богатите страни ще бъде ваксинирано до средата на 2022 г., около 85 по-бедни страни може да нямат широк достъп до ваксини най-рано до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Напълно си прав. Относно повторната ваксинация ... почти съм сигурен,че на тези с Астразенека ще се наложи да го направят септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Да си боднат четворна доза!За по-сигурно!!Венсеремос ковидус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Тази статистика би била вярна, ако се знаеше, колко време ваксините действат и няма ли да се наложи повторна ваксинация след 3-6-8 месеца. Тогава картината с бройките ще е съвсем различна. Що се отнася до моралността - когато се качите в самолет и ви обясняват за сигурността, изрично посочват, че първо трябва да поставите кислородна маска на себе си, а след това на тези до вас. Така е и с ваксините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
мога да им предложа на богатите страни да си ги боднат сичките ... и да остаят бедните на мира .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още