IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните предприемачи се обявиха против политизирането на ЗУТ

Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона, смятат предприемачите

12:12 | 22.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) се обяви в отворено писмо против политизирането на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

„През последните дни ставаме свидетели как текстовете и измененията на един изцяло технически закон – ЗУТ, се политизираха. Ние, членовете на НАСП, сме категорично против това основният закон в градоустройството да бъде използван по този начин. ЗУТ урежда отношенията между участниците в строителния процес в един от малкото останали работещи сектори от реалното производство в страната. Сектор, който създава продукт, необходим на обществото, и осигурява заетостта на над 200 хил. души“, пишат строителните предприемачи.

Припомняме, че миналата седмица парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промени в ЗУТ, които бяха приети на 27 януари. Преди дни в отворено писмо до държавния глава против промените се обявиха и от Камарата на архитектите в България (КАБ). Едно от най-спорните изменения предвижда разрешение за строеж да се издава след прилагане на плана за регулация, включително на уличната регулация.

"Принципно правилната норма следва да се обсъжда в контекста на пълната абдикация на общините, включително на Столична община, от прилагането на плановете за улична регулация, както и на обстоятелството, че голяма част от сроковете за прилагане на регулацията чрез принудително отчуждаване са изтекли. Въвеждането на ограничението блокира застрояването, т.е. привличането на инвестиции и развитието на населените места. Възможен резултат е поставяне в безизходица на дребните собственици в полза на предприемачи с по-голям финансов  ресурс. От тази гледна точка, забраната не решава проблема с транспортната инфраструктура в урбанизираните територии, а го задълбочава“, считат архитектите.

Радев върна за ново обсъждане промените в ЗУТ, защото според него въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица.

Според него новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че общините ще осъществяват процедурите по отчуждаване стриктно, в срок и в обществен интерес, а вместо това създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти. Радев критикува и част от внесените с предложения между първо и второ гласуване текстове, които според него те не съответстват на принципите за необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност и стабилност, които ръководят законодателния процес в правовата държава.

В днешното си отворено писмо НАСП изтъква, че е недопустимо ЗУТ да става заложник на политически борби и интереси.

„Още по-нередно е политическа партия да излиза с декларации по него без никаква техническа експертиза. Нещо повече, тази декларация акцентира върху единичен казус за конкретен обект, а утвърждава закон, който регулира работата на  цял бранш, формиращ 15% от БВП на страната. Създава се внушение, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма“, пишат строителните предприемачи и допълват, че приетите промени са рестриктивни спрямо целия бранш.

Според тях причините за политизиране на дебата относно измененията в закона са внасянето на промени между първо и второ четене, липсата на обществено обсъждане и незапознаване на браншовите организации с готвените корекции и допълнения. „Надяваме се, че този лош пример ще промени подхода на законодателната власт към създаването и изменението на закони“, допълват от НАСП.

Предприемачите отново заявяват, че промените в ЗУТ няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша, а тъкмо напротив. „Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона“, се казва в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vladi10
преди 3 години
Хауса е огромен, в някои новозастрояващи се площи в София и в други градове по отношението на подредбата на нови сгради и тяхното позициониране по улучното регулиране, което в повечето случаи липсва. Накратко, всеки си строи както му е изгодно(пример: да има южно изложение) без да се съобразява с план за бъдещи сгради и улици и по този начин се създават нови райони франкенщайни, в които никой нормален човек не би живял. Голям проблем са и сградите, които се изграждат в силно презастроени квартали - там отстоянията липсват, обикновенно се строят на голям булвард поради липса на други места, което ги прави отблъскващи за норамалния човек, който просто иска да си почива у дома без шум от трамваи, камиони, коли и с малко по чист въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Този закон е същото каквото се случи с нумизматите. В цяла Европа можеш да купуваш и продаваш златни монети преди машинното сечене само в България не може....... и затова монетите тук се изнасят навън и държавата нищо не печели .... колко е глупаво само ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още