IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавното възстановяване в Тексас продължава да движи нагоре цените на петрола*

На компаниите за шистов петрол в южните щати може да им отнеме поне две седмици да си върнат загубените над 2 млн. барела дневно производство

09:38 | 23.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола продължават възходящата си тенденция и във вторник, стимулирани от разпространението на ваксините срещу COVID-19 и задържащото се по-ниско производство в САЩ, където връщането към нормалните нива на производство се бави, съобщава Ройтерс.

На компаниите за шистов петрол в южните щати може да им отнеме поне две седмици да си върнат загубените над 2 млн. барела дневно производство заради студеното време. Според източници замръзналите тръби и спиранията на тока бавят възстановяването.

Цената на международния сорт Брент нараства с 1,3% до 65,18 долара за барел, след като по-рано през азиатската сесия достигна до 66,79 долара за барел.

От своя страна американският лек суров петрол WTI прибавя 1,2% до 62,44 долара за барел, като по-рано достигна 63 долара.

И двата сорта поскъпнаха с близо 4% през предходната сесия в понеделник.

По-рано от Goldman Sachs обявиха, че увеличават прогнозата си за цената на сорта Брент с 10 долара за второто и третото тримесечие на 2021 г. заради по-малкото запаси и високите пределни разходи. Банката очаква цената на международния бенчмарк да достигне 70 долара за барел през второто тримесечие и 75 долара през третото.

От Morgan Stanley пък прогнозират сортът Брент да поскъпне до 70 долара за барел през третото тримесечие на фона на „признаците за много подобрен пазар“, включително и заради очакванията за ускорение на търсенето.

„Международното търсене на петрол изглежда много по-добре сега, когато ваксината на Pfizer показва положителни резултати след една доза, Великобритания вижда края на пандемията и хоспитализациите и смъртните случаи продължават да намаляват, след като достигнаха пик в началото на януари“, коментира старши пазарният анализатор на OANDA Едуард Моя.

Резервите от суров петрол и преработени продукти в САЩ по всяка вероятност са намалели през миналата седмица, показват предварително проучване на Ройтерс, като основна причина са спиранията на тока в Тексас.

*Информацията е актуална към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 3 години
Не се притеснявайте за американците Когато стово въпрос за пари много бързо ще наваксат изоставането А цени над 65 долара за барел ще играят ролята на ракетен двигател за тях Колкото за цени от 75 добра за барел това за сега е само фантазия Морган Стенли може отново да сбърка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още