IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Колективен имунитет - до края на лятото при този темп на ваксинация

Няма промяна в плана за отваряне на ресторантите от 1 март, каза здравният министър

13:44 | 23.02.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако темпът на желаещи да се ваксинират се запази, може да се постигане колективен имунитет до края на лятото. Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти, след като посети център за ваксинация в хасковското село Малево.

"Ваксинацията върви с темпове, които на нас ни харесват", каза Ангелов, цитиран от БТА. Той добави, че все още има организационни проблеми и се пренасочват ваксини от едно място към друго. Според него няма хаос, а наплив за имунизация.

Костадин Ангелов призна, че има проблем с доставката на ваксини до всички лични лекари. Той добави, че се водят разговори с AstraZeneca за по-ранно изтегляне на доставките. 

Що се отнася до анонсираното намерение на властите за отваряне на ресторантите от 1 март, министърът посочи, че за момента няма промяна в плана.

"Успяхме да убедим хората, че гласът на науката е по-силен от гласа на всички онези псевдоавторитети, които разпространяваха лъжи", коментира министърът.

По отношение на организацията на ваксинационната кампания обаче някои специалисти са на друго мнение. Според Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, организацията на процеса во имунизация  трябваше да е по-добра, тъй като в хода на пандемия „да създадеш условия за такова струпване на хора през целия ден не е най-добрата организация“.

„Първо имахме списъци за ваксинация при общопрактикуващите лекари, после се появи и възможността компаниите да направят списък на служителите си, които желаят да бъдат ваксинирани, сега се отвориха зелени коридори за свободна имунизация. Тези три направления се преплитат и човек си задава въпроса кое ще му донесе по-бърза защита“, отбеляза Виткова по Bloomberg TV Bulgaria.

През март всеки ще може да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Основните количества, които ще влязат в България тогава, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран, информира днес Данчо Пенчев, директор на РЗИ София.

По думите му няма логистични проблеми, свързани с ваксините в София. Има достатъчно ваксини и ако се наложи, ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
в случая имаме удивително съвпадение на характер и професия ... курветината е такава по характер , а проститутката е такава по профеия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Зелка, зелка, толкова пропаднал *** да си. Много долно същество се оказа. Долна, продажна душица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
екстра си е ... ти какво си очаквал ... ?! това първо . второ , ти лично! какво направи за да не е той на власт ... ?! запиши се поне доброволец в някоя партия като наблюдател в проблемните избирателни секции . *** и виж как се прави , компрометирай ги ... !! най-лесно е да се пише по форумите . ама когато трябва да се свърши полезна работа всичко потъва като вода в пясъка на слънчака . веднъж си приказвахме едни близки познати/колеги . тоя е такъв , за нищо не става , нищо не може да свърши , оня е такъв , тия са такива ... и един се обади и казва . - добре бе , ти за кмет ще се кандидатираш ли ... ?! ами не ! ами ти ... ?! и ти не !! е те затова е така , тези дето са се кандидатирали те стават ... :))) ... не мисля че Бащицата се справя зле ... по-серт е , рязък , не търпи чуждо мнение , предпочита лично да контролира ... не са лоши качества ... дали може някой по-добре да се справя ... ?! определено може . да се изтопоса някой и да се докаже ... дали може по-зле ... ?! определено може , видя ли сме и други какво могат ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Мутрата ще го преизберете, защото вдигна заплатите на бюджетарите с 30% плюс малко купен вот + малко измами + ниска активност... не заради опашките или заради управлението на кризата и тнт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
Бащицата е велик ... нареди народа на опашки ... пак ще го изберът ... червенотиквениковчетата и мангъристите пак останаха с пръст в устата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още