IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Музикаутор" сключи договор с "Теленор" по казуса с HBO GO

Делата срещу A1 и Vivacom за неплащани права за музикално съдържание продължават

12:03 | 25.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Музикаутор</em></p>

Снимка: Музикаутор

Организацията за колективно управление на авторски права в музиката „Музикаутор“ обяви, че е сключила договор с "Теленор България" за лицензиране на музикално съдържание, разпространявано чрез платформата HBO GO, съобщават от дружеството.

Казусът е свързан със заведените в края на миналата година три иска към дигиталната видео услуга HBO GO, както и към трите телекомуникационни оператора в страната заради неплащани в продължение на пет години права за музикално съдържание.

Делата бяха заведени през ноември 2020 г., като всеки един от исковете към телекомите е на стойност 210 хил. лева.

Споразумението с "Теленор България" е подписано вчера, а с това делото се прекратява. Телекомът ще плати компенсации за липсата на лиценз от 2016 г. до този момент.

Междувременно продължават делата срещу А1 и Vivacom. От „Музикаутор“ посочват, че ще търсят обезщетение за разпространението на видео стрийминг услугата без музикален лиценз.

През ноември, когато казусът излезе на преден план, „Музикаутор“ заяви, че HBO България е уредила правата за директното интернет разпространение, или т.нар. OTT услуги, но не и правата за разпространение през кабелните и телекомуникационните оператори.

По същото време HBO България коментира, че смята случая за некоректно представен от организацията за колективно управление на авторски права в музиката, но не дадоха повече подробности по темата.

От тогавашните коментари на телекомите за Investor.bg стана ясно, че телекомите виждат решение на проблема в одобряването на актуална тарифа на „Музикаутор“ за възнагражденията, които те дължат за конкетния вид ползване на съдържание. "Теленор България" обясни, че е нужен сериозен икономически анализ, на база на който да се разработи адекватна тарифа с цел участниците на пазара да се третират равнопоставено и тя да отразява реалностите и напредъка в сферата на дигиталните услуги.

„Защитата на интелектуалната собственост е основа за икономическото и културното развитие на едно общество. Нивото на защита е белег за неговото благосъстояние и именно това мотивира екипа на "Музикаутор" да търси всички форми на защита на интелектуалния труд“, коментира по повод казуса с HBO GO в България изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
*** , не разбирам защо е цензурирана ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Мюзикаутор са просто *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Къде е конкуренцията на музикаутор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още