IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори поискаха създаване на фонд за гарантиране на пътуванията

От бранша се опасяват, че няма да успеят да спазят ангажиментите си за разплащане с клиентите, ако държавата не им помогне

17:59 | 25.02.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabriella N. Baez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabriella N. Baez/Bloomberg

Туроператори от Обединение „Бъдеще за туризма“ настояват за създаването на фонд за гарантиране на пътуванията, който да обезпечава пътуващите при изпадане в несъстоятелност на туроператора при форсмажорни обстоятелства. Това обявиха от организацията на пресконференция днес, като поискаха държавна подкрепа от 69 млн. лева за учредяването му.

България е единствената държава в Европейския съюз без гаранционен фонд за пътуванията, обявиха представителите на Обединение "Бъдеще за туризма".

Зам.-председателят на обединението Димитър Балтов заяви, че туроператорите и турагентите няма да успеят да се спасят в настоящата криза без помощ от държавата.

Безпокойството се засилва от това, че на 13 март 2021 г. започват първите падежи за възстановяване на средства, заплатени от клиентите. След тази дата турагентите ще трябва да започнат да се разплащат с клиентите си за неосъществените пътувания заради пандемията, но отпусканата държавна помощ няма да е достатъчна за тази цел.

От организацията посочват, че през последната година дейността на туроператорите на практика е спряна и оборотите им са почти нулеви заради строгите ограничения на пътуванията.

Малко над 19 млн. лева са необходими за възстановяване на средства на клиенти, а почти 14 млн. лева не достигат, сочи проучване, направено от „Бъдеще за туризма“ сред 102 фирми. Повече от половината от тях са на мнение, че 4% върху оборота за 2019 г., които се отпускат като държавна помощ, няма да са достатъчни, за да се покрият задълженията към клиентите. 

Създаването на гаранционен фонд ще създаде стабилност на бранша и спокойствие на клиентите в бъдеще, посочи председателят на организацията Павлина Илиева. Според нея фондът за гарантиране на пътуванията ще защити от фалити целия сектор сега и в бъдеще при форсмажорни обстоятелства.

Туроператорите няма да успеят да спазят ангажиментите си към клиентите, ако държавата не им помогне, обобщиха от обединението. А чрез гаранционния фонд клиентите ще гарантират и пътуването, и парите си, ако нещо се случи с туроператора.

Фондът за гарантиране на пътуванията е изключително ценен инструмент за справяне с кризи в сегмента на турагентите при извънредни ситуации и когато туроператорът обявява несъстоятелност, заявиха още от обединението.

От организацията посочиха, че България е изправена пред сериозна глоба от ЕС, тъй като не е траспонирала изцяло Директива 2302 на ЕС за груповите пътувания. Глобата ще бъде неколкократно по-голяма от сумата, нужна за създаването на гаранционен фонд, заявиха от „Бъдеще за туризма“. Оттам допълниха, че към момента всички европейски страни с изключение на България са успели да създадат свой гаранционен фонд, който да гарантира пътуванията и обезпечава пътуващите при изпадане в несъстоятелност.

С настъпването на пандемията, наред с работещия фонд в редица държави, са били предприети много мерки, свързани с допълнителни средства, подпомагащи сектора. Заселен е бил фондът за застраховките наравно със съществуващия гаранционен фонд.

Според зам.-председателя на Българската асоциация на туристическите агенции Георги Рачев България е загубила ценно време, в което е можела да реализира стройна програма за подпомагане на целия сектор. Той обясни, че съгласно европейската директива всички, които купуват туристически пакет, трябва да са напълно защитени в случай на несъответствия или несъстоятелност на туроператора.

По думите му, въпреки че България е получила уведомително писмо от ЕК, че не спазва директивата, допреди година проблемите са решавани чрез туроператорската застраховка, покриваща евентуални щети при обявяване на несъстоятелност. До 2019 година 18 туроператора у нас са имали максималната застраховка от 1,4 милиона лева – сума, която вече не е достатъчна.

Георги Рачев поясни, че новите застраховки на туроператорите са на база оборота от 2020 г., или около 10%. По думите му, въпреки че браншът е затворен, продължава да плаща пълния набор от данъци.

От организацията допълват, че България е една от страните, заделили най-малък дял от БВП за подпомагане на туристическия сектор - едва 6,7%.

Като цяло туроператорският бизнес се оказа най-закъсалия в пандемията. От бранша очакваха финансирането в размер на 155 млн. лева за ликвидност и разплащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Никой не пречи на туроператорите да отделят част от приходите си за такъв фонд. Идеята според мен обаче е държавата да го финансира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Малко над 19 млн. лева са необходими за възстановяване на средства на клиенти, а почти 14 млн. лева не достигат,Не че нещо, ама КЪДЕ СА ИМ ПАРИТЕ? Значи да изпапате 14 млн можете, сега държавата да ги плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Туроператори поискаха създаване на фонд за гарантиране на пътуванията Какви фондове за пътувания в електронният концлагер!А'мм карцер?!И 3-на доза ваксини!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още