IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Кънев: „Северен поток 2“ няма да спре, но строежът ще се бави

Проектът ще функционира под антимомнополното законодателство на ЕС, посочи председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация

19:03 | 25.02.21 г. 1
Валентин Кънев: „Северен поток 2“ няма да спре, но строежът ще се бави

„Трябва да имаме предвид, че „Северен поток 2“ в комбинация със „Северен поток 1“ става една много масивна инфраструктура за доставка в една точка и това води до поставяне в зависимост на Европейската комисия от доставките на това място“, посочи експертът.
Той напомни, че през следващите години „Европа ще разчита на това гориво на прехода и нуждите на Европа от повече газ“.

Кънев е на мнение, че строежът на газопровода не може да бъде спрян, тъй като Германия е на негова страна, но предположи, че проектът ще функционира под антимомнополното законодателство на ЕС.

„Така, че ние ще очакваме подобен сценарий, в който проектът може да бъде построен, но поставен на трупчета. Може да се разглеждат различни варианти какво биха могли да се договарят с Русия ЕС и САЩ. Виждаме, че се поставят някакви политически искания, свързани с Навални, но те нямат особена логика с оглед на проекта. Но има други неща, които могат да бъдат договорени, например газта, която влиза в Украйна да бъде доставяна на границата между Украйна и Русия, а от друга страна в доставките да не участва само „Газпром“, но и други компании“, коментира председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

По думите на Валентин Кънев подобна стратегия може да се приложи и за „Северен поток 2“, като газта да се доставя от другата страна на Балтийско море, където да се прехвърля собствеността върху нея или директно да участват и други играчи.   

Според него „Северен поток 2“ няма да отговаря на третия енергиен пакет на ЕС, въпреки че в проекта участват частни субекти, които не са с руска собственост, тъй като това участие е непряко, а с финансиране.

„Самата структура на проекта е със 100% собственост на „Газпром“, както върху инфраструктурата, така и върху газа, което е в противоречие със законодателството на ЕС“, подчерта Кънев, но отбеляза, че „благоразположението на Германия за проекта за втечнен газ може да помогне за намиране на компромис“.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация обясни и коя страна е в по-добра позиция в момента.

„”Газпром“ разполага с много ресурси и ще излезе от ситуацията независимо дали това ще бъде с временни загуби. Австрия Германия не разполагат с такъв ресурс, но те вероятно също биха могли да се обърнат към други доставчици и с цената на повече финанси да решат проблемите с доставката“, смята Кънев. 

Какво е бъдещето на „Северен поток 2“? Ще бъдат ли преразгледани позициите на САЩ към проекта? Ще се увеличат ли доставките на американски газ към Европа за сметка на руския газ? Каква е икономическата логика с ефект върху потребителите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
"например газта, която влиза в Украйна да бъде доставяна на границата между Украйна и Русия"Много съм се чудил защо Газпром не предложи газта на границата с Украйна? Газово хранилище/хъб "Граница". Който иска да си купува дългосрочно който иска на спотови цени. Така през Украйна ще тече само газ на западни потребители и ще изчезнат доста проблеми. Западни фирми ще се договарят за цената на транзита. В Украйна няма да има "руска" газ. Ще въртят виртуален ревърс на газ колкото си искат и няма да дразнят с това никой. В случай на загуби по трасето проблема няма да е на Газпром. Украйна едва ли ще си позволи да врътне кранчето на западни компании които са се договорили за транзит с тях. Същото до известна степен важи и за газопровода в Полша. А не да се съдят в Стокхолм че договорената цена не била справедлива. Единственото неудобство е, че не могат да се планират приходите и разходите предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още